Śniadanie nie musi być nudne! Pieczona owsianka z figami.

Macie już pomysł na jutrzejsze śniadanie? Jeżeli nie przedstawiam Wam przepis na pieczoną owsiankę z dodatkiem fig. Jest prosta w przygotowaniu a jej smak powala. Takim daniem urozmaicicie swoje śniadania a na pewno zaskoczycie swoich bliskich! Oprócz tego, że nieziemsko smakuje to na dodatek bajecznie wygląda. A jeżeli Wasze dzieci nie przepadają za owsianką to ta może zmienić ich podeście. Zapraszam 🙂

Pieczona owsianka. Składniki:


– Płatki owsiane 70g
– Mleko (tutaj macie dowolność jakie, może być również roślinne) 120 ml
– Ciemne kakao 1 łyżka
– Miód lub syrop klonowy/ z agawy 1 łyżka (chyba, że lubicie słodko to dwie)
– Figi 1-2 szt.

Sposób przygotowania:

Na początek musimy zalać nasze płatki owsiane ciepłą wodą tak aby je przykryła. Odstawiamy na 10-15 min.
Po tym czasie płatki owsiane mieszamy z mlekiem, kakao oraz miodem/syropem.
Gotową masę przekładamy do kokilek lub naczynia, w którym będziecie mogli zapiec owsiankę w piekarniku. Na górę owsianki układamy pokrojone na ćwiartki figi. Tak przygotowaną owsiankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-35 minut. Po tym czasie jest już gotowa do spożycia. Idealnie smakuje od razu po upieczeniu ale też można ją spożywać na zimno na drugie śniadanie.

Mówiłem, że pieczona owsianka jest prosta! Smacznego!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.