Smoothie truskawkowe to propozycja na ciepłe dni, a mamy ich już coraz więc. Jednak nie tylko ponieważ doskonale się spisuje również jako śniadanie lub drugie śniadanie. Teraz gdy mam sezon na truskawki powinniśmy z nich korzystać jak najczęściej ponieważ są bardzo zdrowe. Truskawki obniżają cholesterol oraz ciśnienie, regulują również prace jelit i pobudzają trawienie dzięki zawartym w nich pektynach. Nie musicie się też obawiać, że jedząc truskawki przytyjecie 100 g truskawek to tylko 25 kcal 🙂
A gdy sezon na truskawki się skończy a najdzie nas ochota na takie smoothie śmiało można sięgać po mrożone truskawki z nich też uda nam się je przygotować 🙂
Do wykonania smoothie potrzebujesz ( 2 porcje ):
– Truskawki 10 szt ok. 100g
– Banan 2 szt
– Wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy
Sposób przygotowania:
To będzie chyba jeden z najszybszych przepisów na moim blogu, zaczynamy 🙂
Truskawki dokładnie myjemy, kroimy na pól i wrzucamy do blendera. Następnie obieramy banany, kroimy na kawałki i też dodajemy do naczynia od blendera. Z pomarańczy wyciskamy sok, który dodajemy do truskawek i bananów. Wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę i nasze smoothie gotowe 🙂
Aby nasze smoothie było jeszcze smaczniejsze dobrze jest je przed podaniem schłodzić lub podczas blendowania dodać lodu. Smacznego!!
Najnowsze komentarze