Słony karmel jest coraz bardziej popularny dodaje się go do lodów, ciast i deserów, jak również do drinków czy popcornu. W tym zestawieniu nie może zabraknąć również mrożonej kawy z bitą śmietaną i dodatkiem słonego karmelu. Gdy jest ciepło a chcemy wypić kawę często właśnie sięgamy po mrożoną i często jest ona z bitą śmietaną. Ja też po taką sięgam lecz urozmaiciłem sobie jej smak jeszcze dodając słony karmel. Wiecie, że można go w bardzo łatwy sposób przygotować w domu? Zapytacie jak? To proste! Zapraszam wszystkiego zaraz się dowiecie 🙂
Słony karmel. Składniki:
– Cukier 300 g
– Masło 100 g
– Śmietanka 30% 200 ml
– Sól 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Dzisiaj chciałbym skupić się na przedstawieniu Wam jak się robi karmel. Więc jeżeli chodzi o przepis na mrożoną kawę odsyłam Was tutaj.
Do przygotowania nasze karmelu potrzebujemy garnka o grubym dnie aby cukier nie przypalał się Nam.
Cukier przekładamy do garnka i podgrzewamy mieszając co jakiś czas. Gdy cały cukier się rozpuści i uzyska taki bursztynowy kolor dodajemy masło i mieszamy. Nie bójcie gdy na początku jak masło się zacznie rozpuszczać to będzie wyglądało jakby karmel nam się rozwarstwiał. Spokojnie, cierpliwie mieszajcie a wszystko się połączy 🙂
W momencie gdy cukier to znaczy karmel połączy nam się z masłem dodajemy śmietankę. Róbcie to ostrożnie bo może zacząć się pienić. Następnie dalej mieszamy aż składniki się połączą. Karmel ściągamy z palnika i dodajemy sól. I nasz słony karmel gotowy! Smacznego!
Widzicie jakie to proste? Tak powstały karmel możecie właśnie użyć do mrożonej kawy a resztę przełóżcie do słoika i śmiało możecie przetrzymywać w lodówce. Dajcie znać do czego Wy w swoich kuchniach wykorzystujecie słony karmel 🙂
Na sam koniec tylko dodam jeszcze, że zaczynam nową przygodę jaką jest wideo blog. Zapraszam do śledzenia oraz subskrypcji bo będą działy się tam fajne rzeczy!! Mój kanał na YouTube znajdziecie tutaj.
Najnowsze komentarze