Skrzyp polny – właściwości zdrowotne.

Czy wiedzieliście, że skrzyp polny jest jedną z najstarszych roślin na świecie? Uznawany za chwast rośnie prawie wszędzie: na wilgotnych łąkach, polach, skarpach czy nasypach kolejowych. A wyglądem przypomina miniaturową jodełkę. Pewnie nie raz i nie dwa widzieliście rosnący skrzyp. Ale czy wiecie jakie ma właściwości? Dowiecie się tego z tekstu poniżej. Zapraszam 🙂

Skrzyp polny. Właściwości:

Zanim przejdziemy do właściwości skrzypu warto jest zatrzymać się przez chwilę nad jego składem gdyż to właśnie dzięki niemu ma tyle właściwości zdrowotne. Skrzyp polny jest rośliną, w której znajduje się najwięcej łatwo przyswajalnej krzemionki. Ponadto w swoim składzie zawiera potas, fosfor, wapń, kobalt oraz mangan i żelazo. Znajdziemy w nim również spore ilości witaminy C.


Skoro wiem już co znajduje się w jego składnie czas na właściwości zdrowotne:
– wpływa pozytywnie na stan tkanki łącznej i kości
– pomaga przy nerwobólach i bólach artretycznych
– obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega miażdżycy
– uzupełnia niedobór mikroelementów
– działa odtruwająco i wspomaga pracę wątroby
– pomaga w pielęgnacji paznokci, włosów i skóry
– jest polecany przy obfitych miesiączkach oraz wrzodach żołądka i dwunastnicy gdyż pomaga zahamować krwawienie
– wspomaga przy schorzeniach układu moczowego oraz nerek

Oczywiście istnieją też przeciwskazania do stosowania skrzypu polnego:
– zaburzona praca serca i nerek
– kłębuszkowe zapalenie nerek
– dna moczanowa

Dodatkowo ostrożność w przyjmowaniu skrzypu powinny zachować kobiety w ciąże lub karmiące. Osobom spożywającym na stałe herbaty ze skrzypu lub innych preparatów, w których jest on w składzie zalecane jest również kontrolowanie poziomu i w razie niedoboru spożywanie witaminy B1 gdyż istnieje ryzyko niedoboru tej witaminy poprzez stałe przyjmowanie skrzypu polnego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.