Sałatka z rukolą, tuńczykiem i granatem.

Dzisiaj w mojej propozycji sałatka z rukolą, tuńczykiem i granatem. Bardzo smaczna i bardzo szybka w wykonaniu idealna na przystawkę albo lekką kolacje. Jestem wręcz przekonany, że takie połączenie smaków was zaskoczy ale też wam się spodoba 🙂 Granat nie znalazł się tutaj bez powodu, ponieważ ma on właściwości lecznicze chętnie jest prze ze mnie używany. Rukola oczywiście też jest zdrowa ale żeby nie zanudzać wspomnę o tym dosłownie w kilku zdaniach.

Granat nazywany jest owocem życia i to nie bez przyczyny ponieważ zawiera duże ilości witamin i minerałów. Takich jak: witaminy C, E, A, B oraz fosfor, magnez, wapń, potas, krzem i jod. Dodatkowo w granacie można znaleźć duże ilości białka, kwasu foliowego i beta karotenu. Rukola też może nam pomagać w codziennej diecie, dzięki zawartych w niej witaminach K, C i A. Pomaga w utrzymaniu zdrowego układu kostnego dzięki witaminie K. Natomiast dzięki witaminie C poprawia nam odporność a dzięki witaminie A jest istotna dla lepszego widzenia.

Już teraz wiecie dlaczego uważam, że sałatka z rukolą powinna w naszym jadłospisie gościć częściej.

Do przygotowania sałatki z rukolą potrzebujesz ( 2 porcje ):


– Rukola 100 g ( 25 kcal )
– Tuńczyk z puszki w sosie własnym 100 g ( 103 kcal )
– Ser gorgonzola 20 g ( 71 kcal )
– Granat 50 g ( 41,5 kcal )
– Kapary 15 g ( 3 kcal )
– Oliwa z oliwek 1 łyżka ( 88 kcal )
– Sól i pieprz do smaku
Łączna ilość kcal: 331,5
Jedna porcja kcal: 165,75

Sposób przygotowania:


Tak jak wspomniałem na samym początku sałatkę robi się bardzo szybko, można ją wykonać w razie niezapowiedzianych gości. Zaczynamy od umycia i wysuszenia rukoli. Następnie przekładamy ją do naczynia, w którym będzie nasza sałatka. Dodajemy odciśniętego tuńczyka ( odciśnijcie go starannie, nie może “puszczać” sosu w którym był bo popsuje wygląd sałatki). Gorgonzole kroimy w małe paseczki i dodajemy do rukoli i tuńczyka. Między tuńczyka a ser układamy kapary, wszystko posypujemy pestkami granatu. Przed podaniem polewamy sałatkę oliwą z oliwek i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i solą gruboziarnistą. Mówiłem, że proste i szybkie 🙂 a smak na pewno zaskoczy. Smacznego !!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *