Romantyczna kolacja walentynkowa. Łopatka w cydrze.

Romantyczna kolacja walentynkowa to propozycja, którą możecie przygotować dzisiaj swojej drugiej połówce. Danie jest proste w przygotowaniu a smak duszonej łopatki w cydrze z cynamonem powala. Nie każdy z Was wyobraża sobie połączenie cynamonu, cydru i wieprzowiny? A co powiedziecie jak użyjemy jeszcze miód i cytrynę? Koniecznie musicie sprawdzić te danie a ja uważam, że można zaskoczyć nim w dniu zakochanych.

Do przygotowania potrzebujesz: ( 4 porcje):


– Łopatka wieprzowa 700 g ( 1477 kcal )
– Kasza pęczak 400 g ( 456 kcal )
– Cydr ok. 1,2 l ( 480 kcal )
– Cytryna 1/2 szt. ( 16 kcal )
– Miód 3 łyżki ( 243 kcal )
– Laski cynamonu 4 szt
– Masło 100 g ( 717 kcal )
– Olej 4 łyżki ( 352 kcal )
– Liść laurowy 3-5 szt.
– Mąka pszenna ( do oprószenia mięsa )
– Pieprz i sól do smaku
Łącznie kcal: 3741
Jedna porcja: 935,25

Sposób przygotowania:


Danie może nie przygotowuje się najszybciej ale prosto, jednogarnkowo i nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Od siebie dodamy trochę gotowania z radością, odrobinę miłości a potrawę podamy z lampką ulubionego wina i idealna romantyczna kolacja gotowa 🙂

Zaczynamy od łopatki kroimy na duże kawałki ( takie, które można podać jako dodatek do kaszy ). Następnie mięso przyprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i oprószamy mąką. Rozgrzewamy olej w garnku a następnie wrzucamy mięso do podsmażenia. Łopatkę podsmażamy do momentu, w którym z każdej strony będzie miała złoty kolor. W między czasie odmierzamy 400 g kaszy i zalewamy ją wodą, odstawiamy do namoczenia. Gdy mięso mamy gotowe dodajemy cynamon, liście laurowe i cytrynę. Dodajemy miód chwilę podsmażając ale uważnie to róbcie aby miód się nie przypalił. Następnie zalewamy wszystko cydrem tak aby płyn zakrył nasze mięso, dodajemy masło pokrojone w kostkę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 50 minut.

Gdy czas duszenia minie dodajemy odcedzoną kasze pęczak i dusimy jeszcze przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając ponieważ kasz pęczak pójdzie na dno i może Nam się to wszystko przypalić. Gdy pęczak nam się ugotuje danie mamy gotowe. Można od razu podawać na talerze 🙂 Smacznego !

Myślę, że ta romantyczna kolacja będzie zapamiętana przez Wasze drugie połówki bardzo dobrze 🙂 Udanych walentynek!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *