Roladki z drobiowe ze szparagami i suszonymi pomidorami.

Roladki drobiowe to kolejna propozycja na obiad. Z dodatkiem szparagów na które jest teraz sezon smakują przepysznie. A dodatkowo polane sosem zrobionym z sera pleśniowego. Brzmi cudownie prawda? Tak właśnie też smakuje 🙂

Takie danie na pewno zaskoczy waszych gości i domowników. Na przygotowanie nie trzeba poświęcać dużo czasu. Potrzebujemy tylko 30 min piec nasze roladki w piekarniku. Zapraszam 😉

Do przygotowania potrzebujesz ( 5 porcji ):


– Filet drobiowy 5 szt
– Szparagi 5 szt
– Pomidory suszone 100 g
– Ser żółty 60 g
– Boczek pakowany w plastrach 200 g
– Śmietanka 30% 500 ml
– Ser gorgonzola 150 g
– Curry 2 łyżeczki
– Kurkuma 1/2 łyżeczki
– Sos sojowy 2 łyżki
– Olej

Roladki drobiowe, sposób przygotowania:

Zaczynam od przygotowania mięsa. Filety myjemy i dokładnie przesuszamy na ręczniku papierowym. Następnie każdy z nich nacinamy z boku tworząc głębszą kieszonkę. Filety przekładamy do miski, dodajemy curry, kurkumę oraz odrobinę oleju. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami i odstawiamy na bok.

W między czasie przygotowujemy resztę składników. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach, suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki a szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki.

Gdy wszystko mam już gotowe możemy zabrać się za nadziewanie fileta. Do kieszonki wkładamy jednego szparaga, ser żółty oraz suszonego pomidora. Nacięcie kurczaka łączymy wykałaczką ( będzie nam się lepiej trzymać, tylko pamiętajcie aby ją wyjąć przed podaniem ) a całą roladę owijamy plastrami boczku ( u mnie wyszło po 4 plastry na każdą roladę ). Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, nacięciem do góry. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ( 25 minut z przykrytym naczyniem, ostatnie 5 minut bez przykrywki)

W czasie gdy roladki się pieką my przygotujemy sos z sera pleśniowego. Do małego garnka wlewamy śmietanę 30% i zagotowujemy. Następnie dodajemy ser pleśniowy oraz sos sojowy. Mieszamy do momenty rozpuszczenia się sera i gotowe 🙂

W taki sposób nasze roladki drobiowe są gotowe. Podajemy je z ugotowanymi ziemniakami, całość polewamy sosem z sera pleśniowego. Smacznego!!

Jeżeli spodobała się Wam ta propozycja dania ze szparagami to zapraszam na pozostałe:
Makaron ryżowy z kurczakiem i szparagami
Kiszone szparagi
Zupa krem

P.s. Ja w takim fartuchu przygotowuje swoje dania a Wy w jakich?

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *