Rolada kokosowa szybka i bez pieczenia.

Dziś zawitała do Nas szybka w przygotowaniu rolada kokosowa. Sam czas przygotowania jest na prawdę krótki jednak nasz rolada musi swoje odleżeć w lodówce. Kolejna myślę zaleta przygotowania rolady to nie pieczenie. Zresztą za chwilę sami się przekonacie 🙂

Do przygotowania rolady potrzebujesz:


– Herbatniki 300 g
– Masło 130 g
– Cukier puder 1 szklanka
– Kakao 3 łyżki
– Mleka 1/2 szklanki
– Wiórki kokosowe 100 g

Rolada kokosowa, przygotowanie:

To zaczynamy 🙂 W mały garnku podgrzewamy ok. 30 g masła, mleko, 1/4 szklanki cukru i kakao. W między czasie rozdrabniamy herbatniki. Następnie do rozdrobnionych ciastek wlewamy nasze podgrzane mleko z dodatkami i wyrabiamy na jednolitą masę.

Do robota kuchennego lub miski dodajemy resztę masła i cukru. Ucieramy na jednolitą puszystą masę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i ponownie miksujemy.

Teraz czas na składanie naszej rolady. Na papier do pieczenia wykładamy masę kakaową i przykrywamy ją drugim kawałkiem papieru. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( powinien być cienki ). To samo robi z masą kokosową. Następnie masę czekoladową przekładamy na kokosową, dociskamy i za pomocą papieru formujemy roladę.

Całość wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. I nasza rolada kokosowa gotowa! Smacznego!!

A jeżeli ktoś chciałby spróbować innego ciasta bez pieczenie to polecam tą propozycje.

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *