Pyszne bułeczki z figami z ciasta francuskiego.

Teraz jest dobry czas aby kupić u Nas w sklepach świeże figi. Zapytacie jak je wykorzystać? Możecie na przykład zrobić pyszne bułeczki z figami z ciasta francuskiego. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do ulubionej kawy lub herbaty ale także jako słodkie drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Po za tym nie potrzebujecie wielu składników i są bardzo proste do przygotowania. Zapraszam 🙂

Bułeczki z figami. Składniki:


– Ciasto francuskie 2 szt.
– Świeże figi 4 sztuki
– Cukier puder 2 łyżeczki
– Jajko 1 szt. do posmarowania bułeczek przed pieczeniem.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie jest banalnie proste, pamiętajcie tylko aby przed przystąpieniem do robienia bułeczek wyciągnąć sobie z godzinę wcześniej z lodówki ciasto francuskie aby nabrało pokojowej temperatury.

Świeże figi kroimy w dowolne kawałki (nie za duże nie za małe). Następnie przekładamy je do miski. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

Ciasta francuskie rozwijamy na blacie i kroimy każde do 8 równych kawałków. Na 4 z nich układamy figi z cukrem i kolejnymi kawałkami przykrywamy ciasto formując prostokątne bułeczki.
Tak przygotowane bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdej z nich robimy dwa delikatne nacięcia nożem. Jajko roztrzepujemy w małej miseczce albo szklance. Następnie tym jajkiem smarujemy nasze bułeczki. Tak przygotowane wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy przez ok. 15 minut lub do momentu gdy ciasto francuskie będzie złotego koloru.

Tak oto powstają bułeczki z figami! Mówiłem, że proste. Smacznego 🙂
Oczywiście dajcie znać w komentarzach czy smakowało ale tez jakie Wy macie przepisy i pomysłu na wykorzystanie świeżych fig.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.