Pudding dyniowy z mlekiem kokosowym.

pudding dyniowy

Pudding dyniowy to propozycja na szybkie śniadanie na słodko albo na przepyszny deser. O właściwościach dyni wspominałem już przy okazji zupy z dyni. Dlatego dziś chciałem wytłumaczyć dlaczego do tego dania wybrałem też mleko kokosowe. Jak większość z nas wie, mleko kokosowe jest to bardzo popularny dodatek w kuchniach krajach azjatyckich. Jednak zyskuje ono coraz więcej popularności w Europie zwłaszcza wśród zwolenników zdrowego odżywiania. A to dlaczego ? Ponieważ mleko kokosowe jest dobrym źródłem niektórych składników. Takich jak: mangan, miedź, fosfor, magnez, selen i żelazo. Nieco mniej zawiera także: witamin z grupy B, witaminy C, i kwasu foliowego. Więc też uważam, że powinniśmy uwzględnić je w naszym codziennym menu.

Do przygotowania puddingu dyniowego potrzebujesz ( 2 porcje ):
– Dynia 300 g ( 84 kcal )
– Ryż 150 g ( 195 kcal )
– Mleko kokosowe 200 ml ( 459,8 kcal )
– Cukier 2 łyżki ( 98 kcal )
– Sok z 1/2 cytryny ( 2 kcal )
– Woda 100 ml
– Sól szczypta
– Cynamon do dekoracji
Łącznie kcal: 838,8
Jedna porcja kcal: 419,2

Sposób przygotowania:
Przygotowanie pudding dyniowego jest proste i szybkie 🙂 Dynię kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnie dodając do niej cukier. Następnie wlewamy 50 ml wody i dodajemy sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy aż dynia zmięknie. Po tym czasie przekładamy wszystko do miseczki a na tą samą patelnie wrzucamy ryż. Dolewamy do niego resztę wody i mleko kokosowe oraz dodajemy szczyptę soli. Gotujemy go na miękko do momentu aż ” wpije ” cały płyn. Jeżeli nasz ryż już jest gotowy to dodajemy do niego naszą dynie, wszystko mieszamy i w razie konieczności przyprawiamy jeszcze cukrem. Gotowe 🙂 Pudding dyniowy podajemy oprószony cynamonem. Smacznego !!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *