Pudding chia z mlekiem kokosowym i truskawkami.

Dziś w mojej kuchni goszczą jeszcze truskawki a dokładniej pudding chia z truskawkami. Propozycja niby deserowa ale też genialnie sprawdza się jako drugie śniadanie. Do tej kompozycji wybornie pasuje mleko kokosowe i uważam, że jest to najlepszy wybór. Dla mnie najlepiej smakuje na drugi dzień jak wszystkie smaki się zaprzyjaźnią ze sobą przez noc w lodówce.

Zresztą spróbujcie sami bo warto 🙂

Do przygotowania puddingu potrzebujesz
( 2 porcje ):


– Nasiona chia 3 łyżki
– Truskawki 300 g ( jeżeli nie macie świeżych możecie użyć mrożonych )
– Mleko kokosowe ok. 150 ml
– Syrop klonowy lub z agawy 2 łyżeczki

Pudding chia, sposób przygotowania:

Sposób przygotowania jest naprawdę banalny i szybki, przygotowanie nie zajmie Nam więcej niż 20 minut. Więc oprócz tego, że jest smaczny, syty to jeszcze szybki w przygotowaniu. Zaczynamy 🙂

Do naczynia wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy nasiona chia, następnie ubijamy wszystko do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy na około 10 minut aby nasiona chia napęczniały.

W między czasie blendujemy nasze truskawki z syropem klonowym lub z agawy.

I już prawie jesteśmy po robocie 🙂 Teraz wystarczy ubite nasiona chia z mlekiem kokosowym przełożyć do naczynia w którym podamy pudding i dodać zblendowane truskawki. Najlepiej zostawić na noc w lodówce ale można zjeść też od razu po wykonaniu. Pudding chia gotowy smacznego 🙂

A może masz ochotę na pudding dyniowy? Jeśli tak to zapraszam tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *