Dziś w mojej kuchni goszczą jeszcze truskawki a dokładniej pudding chia z truskawkami. Propozycja niby deserowa ale też genialnie sprawdza się jako drugie śniadanie. Do tej kompozycji wybornie pasuje mleko kokosowe i uważam, że jest to najlepszy wybór. Dla mnie najlepiej smakuje na drugi dzień jak wszystkie smaki się zaprzyjaźnią ze sobą przez noc w lodówce.
Zresztą spróbujcie sami bo warto 🙂
Do przygotowania puddingu potrzebujesz
( 2 porcje ):
– Nasiona chia 3 łyżki
– Truskawki 300 g ( jeżeli nie macie świeżych możecie użyć mrożonych )
– Mleko kokosowe ok. 150 ml
– Syrop klonowy lub z agawy 2 łyżeczki
Pudding chia, sposób przygotowania:
Sposób przygotowania jest naprawdę banalny i szybki, przygotowanie nie zajmie Nam więcej niż 20 minut. Więc oprócz tego, że jest smaczny, syty to jeszcze szybki w przygotowaniu. Zaczynamy 🙂
Do naczynia wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy nasiona chia, następnie ubijamy wszystko do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy na około 10 minut aby nasiona chia napęczniały.
W między czasie blendujemy nasze truskawki z syropem klonowym lub z agawy.
I już prawie jesteśmy po robocie 🙂 Teraz wystarczy ubite nasiona chia z mlekiem kokosowym przełożyć do naczynia w którym podamy pudding i dodać zblendowane truskawki. Najlepiej zostawić na noc w lodówce ale można zjeść też od razu po wykonaniu. Pudding chia gotowy smacznego 🙂
A może masz ochotę na pudding dyniowy? Jeśli tak to zapraszam tutaj.
Najnowsze komentarze