Pudding chia z jagodami i bitą śmietaną.

Weekend przed Nami więc należy zacząć go dobrym deserem jakim jest pudding chia z jagodami i bitą śmietaną. Smakuje wyśmienicie, prosty w przygotowaniu z ogólnodostępnych składników, gdyż jagody można użyć mrożone. Skusicie się? Jeżeli tak to zapraszam 🙂

Pudding chia. Składniki:


– Mleko 500 ml
– Nasiona Chia 8 łyżek
– Miód 2 łyżki
– Jagody 100 g
– Śmietanka 30% 150 ml

Sposób przygotowania:

Pudding chia najlepiej przygotować dzień wcześniej ponieważ nasiona chia potrzebują trochę czasu aby zaprzyjaźnić się z mlekiem.

Do miski bądź innego naczynia wlewamy mleko i dodajemy nasiona chia oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

Następnego dnia jagody miksujemy w blenderze na jednolitą masę ( możecie sobie zostawić kilka sztuk do dekoracji deseru ). A śmietankę ubijamy z odrobiną cukru pudru.

Teraz gdy mamy wszystko gotowe nasz pudding przekładamy do pucharków lub innych naczyń, w których będziemy podawać deser. Na pudding dodajemy zmiksowane jagody a na górę dodajemy bitą śmietanę. Wszystko dekorujemy jagodami i cukrem pudrem. I tak właśnie powstał nasz pudding 🙂 Smacznego !!

A jeżeli macie ochotę na inną wersję puddingu to tutaj znajdziecie przepis na czekoladowy pudding.

Na sam koniec tylko dodam jeszcze, że zaczynam nową przygodę jaką jest wideo blog. Zapraszam do śledzenia oraz subskrypcji bo będą działy się tam fajne rzeczy!! Mój kanał na YouTube znajdziecie tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.