Przepisy wielkanocne: zupa chrzanowa i babka wielkanocna.

Tak jak obiecywałem oto kolejne przepisy wielkanocne 🙂 Dwie propozycje, które moim zdaniem są odpowiednie: Babka wielkanocna to oczywiście obowiązkowa pozycja ( nie znam nikogo kto nie robił/kupił jej na święta). Drugie danie to zupa chrzanowa, która jest smaczną alternatywą dla osób nie lubiących barszczu białego lub żurku oraz chcących urozmaicić swoje tradycyjne menu.

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa jest bardzo prosta w wykonaniu i nie zabiera dużo czasu. Jeżeli spróbujecie ją chociaż raz, uwierzcie mi będzie gościć u Was nie tylko na świątecznym stole.

Do przygotowania zupy potrzebujesz:
– Chrzan tarty 200 – 300 g ( przepis na chrzan tutaj )
– Pietruszka 2 szt
– Cebula 2 szt
– Ziemniaki 4 szt
– Czosnek 3 ząbki
– Seler 1/2 szt
– Liść laurowy 2 szt
– Ziele angielskie 6 szt
– Majeranek suszony 2 łyżeczki
– Woda 2 l
– Mleko 100 ml
– Jajka przepiórcze 6 szt
– Kiełki brokuły lub rzodkiewki do dekoracji
– Pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:
Zaczynam od obrania i pokrojenia warzyw. Cebulę kroimy w kostkę, a pietruszkę w plastry. Czosnek siekamy. Ziemniaki i seler również kroimy w kostkę (może być grubsza). W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule razem z czosnkiem przez około 2-3 minuty cały czas mieszając. Następnie dorzucamy do garnka wszystkie warzywa. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól. Zalewamy wszystko wodą i mlekiem. Gotujemy do miękkości warzyw. W między czasie przygotujemy jajka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jajka sadzone, ale tak aby żółtko jeszcze nie było ścięte. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie wyciągamy liście laurowe i ziela angielskie. Następnie dodajemy chrzan i majeranek. Wszystko blendujemy na gładki krem. Na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z sadzonym jajkiem przepiórczym i kiełkami.

Babka wielkanocna

Przepis na tą genialną babkę dostałem od cioci. Dla mnie bardzo zaskakujący jest jeden ze składników. Podobno kluczowy czyli oranżada, koniecznie Hellena ( i to nie jest reklama ). Gdy przeczytałem ten przepis pierwszy raz od razu mi się spodobał ze względu na swoją prostotę. Dodatkowo nie ma opcji żeby babka z niego nie wszyła! Tak powiedziała mi ciocia, która co roku piecze takie babki 🙂

Do przygotowania babki potrzebujesz:
– Jajka 5 szt
– Mąka 2 i 1/2 szklanki
– Cukier 1 i 1/2 szklanki
– Olej 1/2 szklanki
– Oranżada Hellena ( czerwona lub pomarańczowa ) 1/2 szklanki
– Cukier waniliowy 1 szt
– Proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej i oranżadę i wyrabiamy do jednolitej masy. Przelewamy do formy na babkę ( ja użyłem o średnicy 22 cm) i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około 40 – 50 minut sprawdzając czy jest gotowa patyczkiem ( jeżeli po wbiciu patyczka będzie suchy to znaczy, że babka jest idealna ). Dekorujemy dowolnie. Ja zrobiłem lukier i dodałem na górę kandyzowane skórki pomarańczy. Smacznego!

Mam nadzieje, że moje przepisy wielkanocne będą Wam smakować 🙂 Korzystając z okazji życzę Wam wszystkich zdrowych i spokojnych świąt Wielkiej Nocy!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *