Przekąska ze szparagów – szybka i prosta.

Z racji tego, że sezon szparagowy rozgościł się u Nas na stałe to przekąska ze szparagów się poleca :). Jej wykonanie jest bardzo szybkie i proste. Nie potrzebujemy dużej ilości składników i dużo czasu. A przygotowane szparagi będą idealnie komponowały się z grzanką czosnkową z serem. Zapraszam 🙂

Przekąska ze szparagów. Składniki:


– Szparagi 5 szt.
– Czosnek 3 ząbki
– Bagietka
– Żółty ser starty
– Masło 4 łyżki
– Oliwa z oliwek 2 łyżki
– Pieprz

Sposób przygotowania:

Tak jak wspomniałem przygotowanie jest szybkie i proste, całe danie przygotujemy w niecałe 20 minut. Zaczynamy! Czas, start!!

Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oliwy na małym ogniu, w między czasie przygotowuje szparagi. Myjemy je i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Odkładamy na bok. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Przygotowujemy masło, czosnek siekamy najdrobniej jak umiemy i łączymy z 3 łyżkami masła. Doprawiamy do smaku pieprzem. Następnie bagietkę przekrajamy i smarujemy ją tym masłem oraz posypujemy startym żółtym serem.

W tym czasie nasz oliwa jest rozgrzana więc wrzucamy szparagi. Smażymy je około 15 minut gdy się zarumienią z jednej strony, przekręcamy na drugą. Gdy szparagi się smażą do piekarnika wrzucamy przygotowane bagietki i pieczemy ok. 10 min.

Po 10 minutach wyciągamy bagietki z piekarnika a do szparagów na patelnie dodajemy 1 łyżkę masła.
Następnie zwiększamy ogień i czekamy aż masło się rozpuści oraz nabierze złotobrązowego koloru. Gdy to się stanie szparagi przekładamy na talerz. Dodajemy przygotowane grzanki i dekorujemy wszystko grubo zmielonym pieprzem. I tak nasza przekąska ze szparagów jest gotowa 🙂 Smacznego!!

A Wy jak przygotowujecie oraz jecie szparagi? Jeżeli jesteście ciekawy co robię jeszcze innego z nimi to sprawdźcie przepis na zapiekane szparagi z szynką parmeńska i serem, który znajdziecie tutaj.

Oczywiście też zachęcam Was do zaglądania na moją stronę na Facebooku (tutaj) oraz kanał na YouTube (tutaj).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.