Prosty sos pieczarkowy!

Jak zrobić szybko sos pieczarkowy? Odpowiedź jest banalna: szybko! Przedstawiam Wam dziś przepis na sos z pieczarek, który pasuje prawię do wszystkiego co z drugim daniem związane. Jest prosty w wykonaniu a jego smak powala. Zresztą sami spróbujcie! Zapraszam 🙂

Sos pieczarkowy. Składniki:

Pieczarki 500 g
Cebula 2 szt.
Czosnek 3 ząbki
Sos sojowy 4 łyżki
Kurkuma 2 łyżeczki
Woda 300 ml
Mąka 2 łyżki
Masło 60 g
Sól oraz pieprz do smaku
Oliwa

Sposób przygotowania:

Tak jak wspomniałem na wstępnie przygotowanie sosu jest szybkie ale też nie skomplikowane.
Na początek na patelni rozgrzewamy oliwę. W między czasie cebulę kroimy w kostkę a czosnek drobno siekamy. Gdy oliwa się rozgrzeje na patelnie przekładamy pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy przez 3-4 minut.

Teraz mamy czas aby pokroić pieczarki w półplastry, gdy to zrobimy przekładamy je również na patelnie. Podsmażamy je przez 10 minut na małym ogniu (nie mieszajcie ich od samego początku, tylko od momentu, w którym zmniejszą swoją objętość). Gdy pieczarki Wam się podsmażą dodajemy sos sojowy oraz kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszamy i podsmażamy przez kolejne 2 minut.

Następnie do pieczarek dodajemy 200 ml i zagotowujemy. Podczas gdy czekamy na zagotowanie sosu przygotowujemy zawiesinę z pozostałej wody i mąki. Dokładnie ją mieszamy z wodą tak aby nie było żadnych grudek.

Gdy sos się już zagotuje dodajemy pokrojone w kostkę masło i czekamy aż się rozpuści. Gdy masło się rozpuści przyprawiamy sos solą i pieprzem. Następnie na sam koniec dodajemy przygotowaną zawiesinę ciągle mieszając sos aby nie powstały żadne grudki. Gdy się zagotuje i zgęstnieje sos macie gotowy! Smacznego 🙂

Oczywiście dajcie znać jak Wam wyszedł i czy smakował 🙂 a poniżej możecie zobaczyć filmik jak taki sos przygotować 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *