Prażony bób z tabasco. Szybka przekąska!

Dziś przedstawiam Wam prażony bób , który jest bardzo smaczną przekąską. Można go jeść na ciepło zaraz po zrobieniu lub poczekać aż wystygnie. Zimny też smakuje wybornie Zapraszam 🙂

Prażony bób. Składniki:


– Bób 300 g
– Czosnek 2 ząbki
– Tabasco kilka kropel ( zależy do Waszych preferencji )
– Sól do smaku
– Oliwa 1-2 łyżki

Sposób przygotowania:

Bób wcześniej myjemy i osuszamy. Następnie przekładamy go na suchą patelnie i prażymy na średnim ogniu przez około 3-5 minut, co jakiś czas mieszając. Tak prażymy bób do momentu aż skórka się zrobi lekko brązowa.

Po tym czasie zmniejszamy ogień i dodajemy oliwę oraz rozgniecione ząbki czosnku ( nie muszą być obrane ). Smażymy tak bób kolejne 2-3 minuty. Następnie dodajemy tabasco, wedle uznania od kilku do kilkunastu kropel zależy od Was. Podsmażamy kolejne 2 minuty. Następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym ( aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu ). I gotowe! Nasz prażony bób zrobiony! Prawda, że łatwo i szybko? Tak przygotowany bób możecie jeść od razu albo poczekać aż przestygnie. Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.