Dziś szybki, prosty obiad bo nie zawsze jest czas w środku tygodnia na długie gotowanie. A tym obiadem są pieczone podudzia z kurczaka. To jeden z tych obiadów, który sam się robi i przypada do gustu prawie każdemu. Zatem zapraszam 🙂
Podudzia z kurczaka. Składniki:
Podudzia z kurczaka 2 szt.
Papryka wędzona i curry po pół łyżeczki
Sól oraz pieprz po szczypcie
Oliwa
Ryż 200g
Mieszanka warzyw na patelnie 450g
Passata pomidorowa 700ml

Sposób przygotowania:
Na początek w do miski przekładamy podudzia i do nich dodajemy przyprawy oraz oliwę. Dokładnie mieszamy aby całe mięso się zamarynowało.
Następnie do naczynia żaroodpornego wkładamy surowy ryż, rozprowadzamy go równomiernie po naczyniu. Na ryż dodajemy warzywa na patelnie, je również rozkładamy po naczyniu. Teraz przekładamy wcześniej zamarynowane mięso i zalewamy wszystko passtą pomidorową.
I tak na prawdę jesteśmy po robocie. Teraz przekładamy nasze naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie obiad macie gotowy nic tylko zajadać! Smacznego 🙂
Oczywiście dajcie znać jak Wam wyszło i jak smakowało a poniżej możecie zobaczyć filmik jak przygotować taki obiad:
Najnowsze komentarze