Placki ziemniaczane z dynią i konfiturą z żurawiny

placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane obchodzą dziś swoje święto ( dzień placków ziemniaczanych ) więc postanowiłem przygotować tą potrawę znaną już w XVII wieku. Jednak troszeczkę ją odmieniłem przez dobór dodatków jakimi jest dynia i żurawina.

Zapytacie pewnie czemu akurat takie dodatki? Ponieważ są zdrowe! O dyni wspominał przy okazji zupy dyniowej. A teraz kilka słów o żurawinie. Jest ona znakomitym źródłem błonnika, żelaza i witaminy C. Stosuje się ją w leczeniu zapalenia pęcherza czy chorób nerek. Żurawina także pomaga podczas przeziębienia i grypy. Odkaża gardło i jamę ustną oraz jej składniki leczą infekcje górnych dróg oddechowych.

Liczę na to, że moja propozycja placków ziemniaczanych zagości na waszych stołach a na pewno wielu zaskoczy 🙂

Do przygotowania placków ziemniaczanych potrzebujesz ( ok. 15 szt ):


– Ziemniaki 500 g
– Dynia 400 g
– Cebula 100 g
– Jajko 2 szt
– Mąka pszenna 2 łyżki
– Mąka ziemniaczana 2 łyżki
– Sól i pieprz do smaku
– Żurawina 200 g
– Cukier 200 g
– Olej do smażenia placków
– Woda 50 ml

Sposób przygotowania:


Zaczynam od przygotowania sobie wszystkich składników na placki ziemniaczane. Cebule obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Następnie myjemy dynię i ziemniaki, obieramy je i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Możemy odcisnąć lekko nadmiar wody z tartych ziemniaków i dyni ponieważ nie chcemy aby placki nam się „rozjechały”. Wszystko razem dokładnie mieszamy, następnie dodajemy jajka, obie mąki pieprz i sól. I wszystko ponownie dokładnie mieszamy. Jeżeli zdecydujecie się na podanie tych placków z konfiturą z żurawiny to dodajcie do placków trochę więcej soli niż zawsze. Przygotowujemy sobie patelnie z olejem, dobrze ją rozgrzewamy i bierzemy się za smażenie placków. Na jeden placek nakładamy jedną łyżkę stołową ciasta lub wedle uznania. Pamiętajcie aby placki po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Gdy nasze placki się smażą możemy zabrać się za konfiturę. Żurawinę przepłukujemy i wkładamy do garnka, dodajemy cukier i wodę. Garnek ustawiamy na średni ogień i gotujemy co chwilę mieszając aby nam się nic nie przypaliło. Gdy cukier się rozpuści a żurawina zacznie pękać i puszczać sok zmniejszamy ogień i gotujemy ok 20 minut ( pamiętajcie o mieszaniu ) do uzyskania konsystencji konfitury. Gdy mamy już wszystko gotowe zostało tylko podać placki ziemniaczane z konfiturą i cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem 🙂 Smacznego !!

placki ziemniaczane, dynia, żurawina
 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *