
Kolejną potrawą, która co roku gości na moim stole są placki z grzybami. Odkąd pamiętam moja babcia przygotowywała te placki. Gdy tylko o nich sobie przypomnę to kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia.
Przygotowanie jest dość proste a same placki smaczne 🙂 Ciasto bardzo podobne do naleśnikowego. Tylko gęstsze i ugotowane suszone grzyby ( oczywiście wcześniej namoczone ). I to cała filozofia dania, które dzisiaj prezentuje. Zapraszam.
Placki z grzybami. Składniki:
– Suszone grzyby 20 – 30 dag ( najlepiej same kapelusze )
– Mąka 1 szklanka
– Woda 3/4 szklanki
– Sól do smaku
– Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Już po ilości składników widać, że przygotowanie tej potrawy nie może być skomplikowane. Zaczynamy 🙂
Aby móc przygotować placki na samym wstępie musimy namoczyć grzyby w wodzie. Minimum godzinę jednak ja zawsze zostawiam je na całą noc. Następnie namoczone grzyby gotujemy pod przykryciem około 30 minut lub do momentu aż staną się miękkie.
Teraz przygotowujemy ciasto. W misce mieszamy ze sobą mąkę i wodę na jednolitą masę i dodajemy sól. Ciasto musi być gęste. Odstawiamy na 15 minut.
Gdy wszystko mam gotowe pozostaje nam zacząć smażenie. Więc na patelni rozgrzewamy olej. Grzyby na łyżce zanurzamy w cieście tak aby były nim oblane z każdej strony. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor podobnie jak racuchy. I nasze placki z grzybami gotowe. Smacznego!!
Jeżeli wcześniej nie widzieliście moich innych propozycji na świąteczne dania to zapraszam:
– barszcz wigilijny
– kluski z makiem

Najnowsze komentarze