Pieczone żeberka w piwie z miodem.

Pieczone żeberka w piwie z miodem to coś co tygryski lubią najbardziej. Jesteście mięsożercami? Jeżeli tak to ten przepis jest dla Was stworzony. Soczyste, aromatyczne żeberka sprawią, że często będziecie do tego przepisu wracać. W całym domu będziecie je czuć a dodatkowym atutem jest to, że ich wykonanie jest bardzo łatwe. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Zapraszam 🙂

Pieczone żeberka. Składniki:


– Żeberka wieprzowe 1 kg
– Miód ( najlepiej płynny ) 3 łyżki
– Czosnek 4 ząbki
– Cebula 1 szt.
– Papryka 1 szt.
– Musztarda ( twoja ulubiona ) 2 łyżeczki
– Piwo ( najlepiej ciemne ) ok. 150 ml
– Papryka słodka 1 łyżeczka
– Papryka ostra 1/2 łyżeczki
– Suszony majeranek 2 łyżeczki
– Świeży rozmaryn 2 łodygi
– Sól oraz pieprz do smaku
– Olej 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Przygotowanie naszego dania zaczynamy od pokrojenia żeberek na kawałki tak aby każdy kawałek zawierał jedną kość. Następnie w misce mieszamy składniki marynaty czyli: musztarda, miód, przyprawy oraz olej. Gdy mamy gotową marynatę nacieramy nią dokładnie nasze żeberka. Zamarynowane żeberka przekładamy do miski przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy do nich pokrojoną paprykę i cebulę oraz ząbki czosnku ( nie muszą być obrane, wystarczy je rozgnieść ). Następnie pomiędzy warzywa a żeberka wkładamy dwie gałązki świeżego rozmarynu oraz całość zalewamy piwem.

Tak przygotowane żeberka pieczemy w naczyniu żaroodpornym z przykryciem w temperaturze 180 stopni ( funkcja góra-dół ) przez 70 minut. Następnie po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze przez kolejne 20 min. Po tym czasie nasze pieczone żeberka są już gotowe do jedzenia. Smacznego!!

Jeżeli macie ochotę na inna marynatę do pieczonych żeberek to koniecznie sprawdźcie te w whisky. Przepis znajdziecie klikając tutaj.

A jeżeli jeszcze nie widzieliście zapraszam Was na mój kanał na YouTube, dzieją się tam fajne rzeczy więc warto zasubskrybować aby być na bieżąco. Mój kanał znajdziecie klikając tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *