Pieczone żeberka w marynacie z syropu klonowego.

Dziś mam coś dla prawdziwych mięsożerców – pieczone żeberka w dość nietypowej marynacie bo na bazie syropu klonowego. Pewnie zapytacie jak smakują i czy ma sens łączenie mięsa ze słodkim syropem. Odpowiem, że tak! Smak jest niebanalny i zaskakujący. Syrop klonowy doskonale łączy się z mięsem a całość dopełnia sos sojowy, czosnek zwykły i niedźwiedzi oraz jeszcze jeden dodatek, który jest również zaskakujący jak syrop klonowy. Zapraszam : )

Pieczone żeberka. Składniki:


– Żeberka 1 kg
– Syrop klonowy 4 łyżki
– Sos sojowy 2 łyżki
– Czosnek 2 ząbki
– Czosnek niedźwiedzi 3 liście
– Rozmaryn 1 łyżeczka
– Sok z 1 jabłka
– Sól oraz pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Żeberka kromy na kawałki tak aby każdy kawałek był z kością. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą: syrop klonowy, sos sojowy, sok z jabłka, rozmaryny, posiekany czosnek oraz czosnek niedźwiedzi, pieprz i sól. Marynujemy żeberka, staramy się dokładnie wymieszać mięso z marynatą. Zamarynowane żeberka odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na noc.

Gdy już nasze mięso się zamarynuje rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy tam nasze żeberka w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez godzinę z przykryciem. Następnie ściągamy przykrycie i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie nasze pieczone żeberka są gotowe do jedzenia. Przekładamy je na talerz a następnie się zajadamy 🙂 Smacznego!!

Koniecznie dajcie znać czy Wam smakowały żeberka w takiej postaci. A jeżeli jesteście mięsożercami to przepis na pieczone żeberka z whisky pewnie Wam za smakują. Przepis znajdziecie klikając tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.