Dziś na obiad proponuje pieczone udka w czarnej herbacie i rumie. Chyba każdy, a na pewno większość z Was próbowała pić herbatę z rumem. Jak dla mnie doskonałe połączenie 🙂 To dlaczego by nie zrobić z takiego połączenia sosu? Sami się przekonacie jak zrobicie, jak to smakuje. Mogę tylko zdradzić, że smak jest nieziemski a mięso bardzo delikatne.
Do przygotowania udek potrzebujesz ( 4 porcje ):
– Udka 8 szt
– Rum 100 ml
– Napar z czarnej herbaty 200 ml
– Ziemniaki 400 g
– Cebula 3 szt
– Czosnek 2 ząbki
– Limonka 1 szt
– Miód 2 łyżeczki
– Masło 50 g
– Świeży rozmaryn i kolendra po 3 gałązki
– Olej
– Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Udka myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Kolejno dodajemy jeden czosnek pokrojony w plastry oraz gałązki kolendry, a także dwie gałązki rozmarynu. Oprószamy wszystko solą i pieprzem. Udka zalewamy rumem, miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na 3 godziny ( idealnie gdyby była to nawet cała noc ).
Gdy już nasze udka są zamarynowane wyciągamy je z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. W między czasie przygotowujemy napar z czarnej herbaty. Do szklanki wkładamy 2-3 saszetki z herbatą i zalewamy wrzątkiem ( herbata musi być mocna i esencjonalna, może być nawet z takim posmakiem goryczki ). Na patelni rozgrzewamy olej. Udka osuszamy na ręczniku papierowym ( ale marynaty, która została w misce nie wylewaj, jeszcze się Nam przyda ). Następnie układamy je na rozgrzanym oleju na patelni i podsmażamy z dwóch stron na złoty kolor. Dodatkowo, w między czasie kroimy cebulę w grubą kostkę a czosnek w plastry.
Naszego przesmażonego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym a na patelnie wrzucamy cebulę i czosnek. Pół limonki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnie razem z rozmarynem. Podsmażamy około 3-5 minut. Następnie dodajemy pozostałą marynatę z rumu. Teraz musimy pozbyć się nadmiaru alkoholu i są na to dwa sposoby: można go po prostu odparować lub podpalić zapałką i zmniejszyć ogień na kuchence, gdy płomień zgaśnie oznacza to, że alkoholu już nie ma.
Następnie do naszego sosu dodajemy napar z herbaty i miód. Z pozostałej limonki ścieramy skórkę, przyprawiamy wszystko solą oraz dodajemy masło. Sos zagotowujemy.
Na koniec obieramy ziemniaki i kroimy na ćwiartki. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, w którym czekają Nasze udka. Zalewamy wszystko sosem, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut.
Po tym czasie nasze pieczone udka są gotowe 🙂 Smacznego!!
Jeżeli uznacie, że po pieczeniu sos jest za rzadki, możecie przelać go na patelnie, a następnie dodać odrobinę masła i go zredukować.
Jeżeli komuś podoba się połączenie mięsa z alkoholem to zaprasza po przepis na pieczone żeberka w whisky.
Najnowsze komentarze