Pieczone trójkąty z jabłkami z ciasta francuskiego.

Pieczone trójkąty z jabłkami z ciasta francuskiego to słodka przekąska ale i propozycja na nietypowe słodkie śniadanie. Jak słodkie to zależy do jabłek, których użyjecie do ich przygotowania gdyż innego cukru nie dodajemy. Zrobimy je w około 30 minut a samo przygotowanie jest proste i każdy sobie z nim poradzi. Obłędnie smakują ciepłe jaki zimne. Wręcz idealne jako dodatek do kawy lub ulubionej herbaty.

Pieczone trójkąty z jabłkami. Składnik:


– Ciasto francuskie 1 płat ( 375 g)
– Jabłka ( wasze ulubione ) 3-4 szt. zależy do wielkości
– Sok z 1/2 cytryny
– Cynamon 1 łyżeczka
– Mąka pszenna 1 łyżka
– Jajko 1 szt. do posmarowania gotowych do pieczenia trójkątów

Taka ilość składników wystarcza na przygotowanie 6 trójkątów.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zaczynam od wyciągnięcia i rozłożenia ciasta francuskiego na blacie aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie jabłka myjemy ( czy obieramy to już wasza decyzja ) usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy je do miski i mieszamy z sokiem z cytryny ( dzięki temu nam nie ściemnieją ). Dodajemy cynamon i mąkę i dokładnie mieszamy.

W tym czasie nasze ciasto nabrało odpowiedniej temperatury więc dzielimy je na 6 równych kwadratów. Na każdy kwadrat nakładamy przygotowane nadzienie i składamy na pół po przekątnej tak aby powstały trójkąty. Zlepiamy ciasto ( tutaj jak komu wygodnie czy to palcami czy widelcem ). Przygotowane trójkąty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym trójkącie robimy po 3 małe nacięcia nożem na skos i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzany do 220 stopni przez 18-20 minut lub do momentu aż trójkąty będą złote.

Tak jak wspomniałem na początku może ja spożywać cieplutkie! Smacznego!!

A jeżeli jeszcze nie widzieliście zapraszam Was na mój kanał na YouTube, dzieją się tam fajne rzeczy więc warto zasubskrybować aby być na bieżąco. Mój kanał znajdziecie klikając tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.