Pieczone trójkąty z jabłkami z ciasta francuskiego to słodka przekąska ale i propozycja na nietypowe słodkie śniadanie. Jak słodkie to zależy do jabłek, których użyjecie do ich przygotowania gdyż innego cukru nie dodajemy. Zrobimy je w około 30 minut a samo przygotowanie jest proste i każdy sobie z nim poradzi. Obłędnie smakują ciepłe jaki zimne. Wręcz idealne jako dodatek do kawy lub ulubionej herbaty.
Pieczone trójkąty z jabłkami. Składnik:
– Ciasto francuskie 1 płat ( 375 g)
– Jabłka ( wasze ulubione ) 3-4 szt. zależy do wielkości
– Sok z 1/2 cytryny
– Cynamon 1 łyżeczka
– Mąka pszenna 1 łyżka
– Jajko 1 szt. do posmarowania gotowych do pieczenia trójkątów
Taka ilość składników wystarcza na przygotowanie 6 trójkątów.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie zaczynam od wyciągnięcia i rozłożenia ciasta francuskiego na blacie aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie jabłka myjemy ( czy obieramy to już wasza decyzja ) usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy je do miski i mieszamy z sokiem z cytryny ( dzięki temu nam nie ściemnieją ). Dodajemy cynamon i mąkę i dokładnie mieszamy.
W tym czasie nasze ciasto nabrało odpowiedniej temperatury więc dzielimy je na 6 równych kwadratów. Na każdy kwadrat nakładamy przygotowane nadzienie i składamy na pół po przekątnej tak aby powstały trójkąty. Zlepiamy ciasto ( tutaj jak komu wygodnie czy to palcami czy widelcem ). Przygotowane trójkąty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym trójkącie robimy po 3 małe nacięcia nożem na skos i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzany do 220 stopni przez 18-20 minut lub do momentu aż trójkąty będą złote.
Tak jak wspomniałem na początku może ja spożywać cieplutkie! Smacznego!!
A jeżeli jeszcze nie widzieliście zapraszam Was na mój kanał na YouTube, dzieją się tam fajne rzeczy więc warto zasubskrybować aby być na bieżąco. Mój kanał znajdziecie klikając tutaj.
Najnowsze komentarze