Pieczona pierś z kurczaka w ostrej marynacie.

Dziś z mojej strony kolejna propozycja na obiad – pieczona pierś z kurczaka. Danie to wbrew pozorom przygotowuje się dość łatwo. Tak na prawdę wystarczy połączyć wszystkie składniki marynaty, zalać nią mięso i upiec. Cała filozofia 😉 Ale tutaj główną rolę odgrywają same składniki marynaty takie jak połączenie octu balsamicznego i sosu sojowego z aromatem rozmarynu i tymianku. Dodatkowo dzięki foli, w którą zawiniemy filety, pozostaną one delikatne i soczyste. Już jesteście głodni? To zapraszam 🙂

Pieczona pierś z kurczaka. Składniki:


– Piersi kurczaka ok 1 kg
– Oliwa 6 łyżek
– Czosnek 2 ząbki
– Ocet balsamiczny 3 łyżki
– Sos sojowy 2 łyżeczki
– Papryka czerwona ostra 2 łyżeczki
– Tymianek suszony 1 łyżeczka
– Rozmaryn 1 łyżeczka
– Sól 1 i 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Przygotowanie naszego dania zaczniemy od marynaty. Czosnek obieramy i siekamy przekładamy do miski wraz ze wszystkimi składnikami marynaty. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Następnie piersi myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski i zalewamy je wcześniej przygotowaną marynatą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Po tym czasie wyciągamy zamarynowane mięso i lekko odsączamy z marynaty. Następnie każdą pierś osobno zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut.

Po tym czasie nasza pieczona pierś z kurczaka jest gotowa! Dobrze smakuje podana z ryżem 🙂 Mówiłem, że proste? Smacznego!!

Na sam koniec tylko dodam jeszcze, że zaczynam nową przygodę jaką jest wideo blog. Zapraszam do śledzenia oraz subskrypcji bo będą działy się tam fajne rzeczy!! Mój kanał na YouTube znajdziecie tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *