Pesto z botwiny. Idealne na kanapki.

Kto nie wie jak smakuje pesto niech pierwszy rzuci kamieniem! Chyba każdy chociaż raz spotkał się z włoskim tradycyjnym pesto z bazylii. Pewnie większość z Was miała okazje spróbować makaronu z pesto. I pewnie większość z Was wie, że jeżeli chodzi o pesto to może zrobić je z wielu innych składników niż bazylia. A czy próbowaliście już pesto z botwiny? Jeśli nie to zapraszam 🙂

Pesto z botwiny. Składniki:


– Botwina 1 pęczek
– Słonecznik nasiona 3 łyżki
– Oliwa z oliwek 100 ml
– Sok z 1/2 cytryny
– Sól oraz pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pesto przygotowuje się bardzo szybko i prosto, nie ma przy nim dużo pracy jaki nie ma po przygotowaniu dużo sprzątania 🙂

Na początek na suchej patelni prażymy słonecznik. W między czasie botwinę kroimy na małe kawałki, oczywiście wcześniej ją myjemy i przekładamy do pojemnika blendera. Do botwiny dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz uprażony słonecznik. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Pamiętajcie, gdyby masa okazała się za gęsta dodajcie odrobinę oliwy. W taki oto szybki sposób powstało pesto z botwiny! Smacznego!!

A jeżeli chodzi o przechowywanie gotowego pesto polecam zakręcany słoik i wstawiamy do lodówki. Może stać tam spokojnie tydzień a może i więcej lecz tego nie wiem, bo zawsze zjadam je wcześniej 🙂

Gdybyście szukali przepisów na inne dania z botwinką w roli głównej poleca Wam przepis na moją zupę, który znajdziecie klikając tutaj a jeżeli macie ochotę nie tylko czytać moje przepisy ale i oglądać jak je przygotowuje to zapraszam na mój kanał na YouTube, który znajdziecie klikając tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.