Penne z podgrzybkami to kolejna propozycja na szybki obiad w ciągu zabieganego tygodnia. Prezentuje te danie w dwóch wersjach z mięsem i bez ( obie są rewelacyjne ). Teraz gdy jest jeszcze możliwość warto wykorzystać świeże grzyby, lecz nie martwcie się śmiało można wykorzystać też mrożone 🙂 Połączenie makaronu, grzybów, śmietanki i tymianku jak dla mnie jest idealne, dodatkowo cały smak dopełnia parmezan. Wy również się przekonajcie. Zapraszam!
Penne z podgrzybkami, składniki:
Wersja bez mięsa:
– Penne 200 g
– Podgrzybki 150 g
– Cebula 1 sztuka
– Oliwa 1 łyżka
– Tarty parmezan 60 g
– Tymianek 1 – 2 łyżeczki
– Śmietanka 30% 200 ml
– Sól i pieprz do smaku
Wersja z mięsem:
Tak naprawdę składniki są identyczne, dodatkowo dodajemy 125 g boczku wędzonego.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie naszego dania zaczynamy od ugotowania makarony al dente. W między czasie kroimy grzyby w plastry ( jeżeli używacie mrożonych najpierw należy je odmrozić ). Następnie obieramy i kroimy cebulę w kostkę.
Jeżeli przygotowujecie danie z mięsem to teraz kroimy boczek a jeżeli nie pomijacie ten krok.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Chwilę podsmażamy tak około 1 – 2 minuty. Następnie dodajemy boczek ( jeżeli jest to danie z mięsem, jeżeli nie krok pomijasz). Ponownie podsmażamy 3 – 5 minut. Teraz dodajemy nasze grzybki doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość podsmażamy około 5 minut.
Po tym czasie dodajemy śmietankę, wszystko mieszamy i zagotowujemy aż śmietanka zgęstnieje. Dodajemy tymianek. Następnie na patelnie wkładamy makaron, ciągle mieszając chwilę wszystko podgotowujemy ( ok. 2 minuty) i dodajemy parmezan ( zostawcie sobie troszkę na dekoracje talerza).
Tak przygotowane danie przekładamy z patelni prosto na talerz, dekorujemy parmezanem i nasze penne z podgrzybkami gotowe 🙂 Smacznego!!
A jeżeli macie ochotę na inne propozycje z makaronem to zapraszam:
Klasyczne penne carbonara lub Penne ze szpinakiem
Najnowsze komentarze