pasta z makreli

Pasta z makreli z dodatkiem ogórka kiszonego.

Pasta z makreli to bardzo prosta i szybka w wykonaniu propozycja zarówno na śniadania jak i kolacje. Smak wędzonej makreli podkręca ogórek kiszony i świeży koperek, jak dla mnie jedno z ulubionych smarowideł na chleb.

Pastę z makreli warto przygotowywać nie tylko ze względu na jej walory smakowe ale także właściwości zdrowotne. Główna bohaterka tego dania czyli makrela zawiera dużo witamin. Między innymi witaminy z grupy B, witaminę D, E i PP oraz kwas foliowy, magnez i potas. Dodatkowo spożywanie makreli pomoże Nam chronić serce, poprawić pamięć i sprawi, że nasze mięśnie będą silniejsze.

Ja tą pastę przygotowuje przynajmniej raz w tygodniu, a mam nadzieję, że Wy po zagłębieniu się w moją propozycje też będziecie często po nią sięgać.

Pasta z makreli. Składniki:


– Wędzona makrela 2 szt
– Ogórki kiszone 2 szt
– Cebula 1 szt
– Majonez 2 łyżki
– Koperek 1 pęczek
– Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zaczynamy od makreli, musimy „obrać” rybę ze skóry i jej mięso oczyścić ze wszystkich ości. Gdy to zrobimy mięso przekładamy do miseczki i rozdrabniamy je widelcem.

Cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Koperek bardzo drobno siekamy. Następnie pokrojone składniki dodajemy do miseczki z rybą i mieszamy.

Na sam koniec dodajemy majonez, wszystko ze sobą mieszamy i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe! Nasza pasta z makreli zrobiona w kilka minut czeka na degustacje. Smacznego!!

A jeżeli chcecie spróbować innego smarowidła to pasta z awokado również przypadnie Wam do gustu 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *