Dziś w mojej kuchni gości pyszna pasta z bobu. Idealna propozycja na śniadanie czy drugie śniadanie w pracy. Przygotowuje się ją łatwo. Oprócz tego, że jest genialna w smaku jest też zdrowa dzięki właściwościom bobu.
Bób zawiera błonnik a dzięki niemu reguluje prace jelit oraz powoduje uczucie sytości. Obniża również cholesterol i pomaga regulować ciśnienie krwi.
Także sami widzicie, warto jadać bób a teraz ja zapraszam Was abyście zobaczyli jak wykonać z niego pastę.
Do przygotowania pasty z bobu potrzebujesz:
– Bób 250 g
– Sok z 1/2 limonki
– Oliwa z oliwek 3 łyżki
– Sól i pieprz do smaku
Pasta z bobu, sposób przygotowania:
Pastę z bobu przygotowuje się dość szybko, najdłuższym etapem naszej pracy jest ugotowanie bobu ale o tym za chwile. Śmiało można ją wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Genialnie smakuje z ciemnym pieczywem ale również z grzankami.
To zaczynamy 🙂 Bób gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i dajemy mu chwilę aby przestygł. Po tym czasie obieramy bób i przekładamy do naczynia w którym będziemy go blendować.
Do bobu dodajemy sok z limonki, oliwę oraz sól i pieprz. Następnie wszystko blendujemy na jednolitą masę i to cała filozofia 🙂 Nasz pasta z bobu jest gotowa. Smacznego!!
Jeżeli macie ochotę na inną pastę to oczywiście zapraszam na pastę jajeczną lub pastę z awokado. A Wy jakie jeszcze pasty przygotowujecie? Dajcie znać 🙂
Najnowsze komentarze