Pasta z bobu. Idealna na śniadanie lub drugie śniadanie.

Dziś w mojej kuchni gości pyszna pasta z bobu. Idealna propozycja na śniadanie czy drugie śniadanie w pracy. Przygotowuje się ją łatwo. Oprócz tego, że jest genialna w smaku jest też zdrowa dzięki właściwościom bobu.

Bób zawiera błonnik a dzięki niemu reguluje prace jelit oraz powoduje uczucie sytości. Obniża również cholesterol i pomaga regulować ciśnienie krwi.

Także sami widzicie, warto jadać bób a teraz ja zapraszam Was abyście zobaczyli jak wykonać z niego pastę.

Do przygotowania pasty z bobu potrzebujesz:


– Bób 250 g
– Sok z 1/2 limonki
– Oliwa z oliwek 3 łyżki
– Sól i pieprz do smaku

Pasta z bobu, sposób przygotowania:

Pastę z bobu przygotowuje się dość szybko, najdłuższym etapem naszej pracy jest ugotowanie bobu ale o tym za chwile. Śmiało można ją wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Genialnie smakuje z ciemnym pieczywem ale również z grzankami.

To zaczynamy 🙂 Bób gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i dajemy mu chwilę aby przestygł. Po tym czasie obieramy bób i przekładamy do naczynia w którym będziemy go blendować.

Do bobu dodajemy sok z limonki, oliwę oraz sól i pieprz. Następnie wszystko blendujemy na jednolitą masę i to cała filozofia 🙂 Nasz pasta z bobu jest gotowa. Smacznego!!

Jeżeli macie ochotę na inną pastę to oczywiście zapraszam na pastę jajeczną lub pastę z awokado. A Wy jakie jeszcze pasty przygotowujecie? Dajcie znać 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *