
Kolejne szybkie śniadanie dla zabieganych, którego przygotowanie wymaga wygenerowania tylko 15 minut. Jeżeli wolicie ten czas poświęcić na dłuższą chwilę porannego leniuchowania to pastę możecie przygotować wieczorem 🙂 Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.
Do zrobienia pasty potrzebujesz:
– 1 dojrzałe awokado
– 2 jajka
– 1 ząbek czosnku
– sok z 1/2 limonki
– sól, pieprz do smaku
– natka pietruszki – do dekoracji

Sposób przygotowania:
Do przygotowania pasty potrzebujemy tylko blendera, więc będzie mało sprzątania 🙂 Na początek gotujemy jajka na twardo, a w między czasie obieramy awokado i czosnek. Wyciskamy sok z 1/2 limonki ( jeżeli nie przepadasz za limonką to dodaj tylko parę kropel, sok nie pozwoli sczernieć paście). Gdy jajka się ugotują kroimy je na cztery części, tak robimy też z awokado, czosnek natomiast siekamy. Wrzucamy wszystkie produkty do blendera, dodajemy sól, pieprz do smaku i blendujemy do uzyskania jednolitej masy ( gdy nie masz blendera śmiało możesz użyć widelca rozgniatając wszystkie składniki, pasta też będzie dobra ). Ja używam pasty jako drugiego śniadania często w towarzystwie ciemnego pieczywa i natki pietruszki 🙂 Smacznego !!
Bardzo smaczne i wartościowe.Polelecam.