
Zapraszam Was na pancakes, puszyste amerykańskie placuszki, które są odpowiednikiem europejskich naleśników. Standardowo podawane są z syropem klonowym. Ja proponuje Wam wersje z gorzką czekoladą, bananem i wiórkami kokosowymi.
Pancakes. Składniki:
– Mąka 300 g
– Mleko 400 ml
– Jajka 4 szt
– Olej 2 łyżki
– Cukier 5 łyżek
– Proszek do pieczenia 4 łyżeczki
– Sól szczypta
– Gorzka czekolada 1 tabliczka
– Banan 2 szt
– Wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Białka ubijamy na sztywną piane i odstawiamy na bok.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy łopatką.
Następnie do suchych produktów dodajemy mleko, olej oraz żółtka i wszystko miksujemy na jednolitą masę.
Do wymieszanego ciasta dodajemy ubite białka. Teraz wszystko delikatnie mieszamy łopatką. Odstawiamy na 15 minut.
W między czasie rozgrzewamy patelnie. Gdy już się rozgrzeje nakładamy łyżkę ciasta i smażymy do momentu aż na jednej stronie pojawią się bąble. Następnie nasze placuszki przekręcamy na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.
Podczas gdy nasze pancakes się smażą rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Banana obieramy i kroimy w plastry.
Gdy wszystko już mamy gotowe. Czas podawać 🙂 Na talerzu układamy 4 pancakes jeden na drugi. Na nie kładziemy pokrojonego banana, wszystko polewamy gorącą czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!!!
Najnowsze komentarze