Pancakes z gorzką czekoladą i bananem.

Zapraszam Was na pancakes, puszyste amerykańskie placuszki, które są odpowiednikiem europejskich naleśników. Standardowo podawane są z syropem klonowym. Ja proponuje Wam wersje z gorzką czekoladą, bananem i wiórkami kokosowymi.

Pancakes. Składniki:


– Mąka 300 g
– Mleko 400 ml
– Jajka 4 szt
– Olej 2 łyżki
– Cukier 5 łyżek
– Proszek do pieczenia 4 łyżeczki
– Sól szczypta
– Gorzka czekolada 1 tabliczka
– Banan 2 szt
– Wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Białka ubijamy na sztywną piane i odstawiamy na bok.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy łopatką.

Następnie do suchych produktów dodajemy mleko, olej oraz żółtka i wszystko miksujemy na jednolitą masę.

Do wymieszanego ciasta dodajemy ubite białka. Teraz wszystko delikatnie mieszamy łopatką. Odstawiamy na 15 minut.

W między czasie rozgrzewamy patelnie. Gdy już się rozgrzeje nakładamy łyżkę ciasta i smażymy do momentu aż na jednej stronie pojawią się bąble. Następnie nasze placuszki przekręcamy na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.

Podczas gdy nasze pancakes się smażą rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Banana obieramy i kroimy w plastry.

Gdy wszystko już mamy gotowe. Czas podawać 🙂 Na talerzu układamy 4 pancakes jeden na drugi. Na nie kładziemy pokrojonego banana, wszystko polewamy gorącą czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *