Pad Thai z krewetkami. Przepis z Tajlandii.

Pad Thai to jedno z najbardziej dostępnych dań w Tajlandii można zjeść je na każdym rogu za niewielkie pieniądze. Można go przygotować myślę, że na setki sposobów dodając swoje ulubione dodatki. Ja oczywiście dziś pokażę przepis na klasyczną wersje, pewnie za jakiś czas Pad Thai pokaże się na blogu w mojej wersji 🙂

Danie to jest szybkie w wykonaniu i posiada składniki które kupimy spokojnie w sklepach. Polecam każdemu pierwszy raz Pad Thaia przygotować z tego przepisu. A następnie pododawać swoje ulubione dodatki przy kolejnym gotowaniu 🙂

Do przygotowania Pad Thai potrzebujesz ( 1 porcja ):


– Makaron ryżowy 40 g
– Krewetki 80 g
– Tofu 50 g
– Szalotka 15 g
– Kiełki fasoli Mung 90 g
– Jajko 1 szt
– Olej 1- 2 łyżki
– Czerwona papryka w proszku 1/2 łyżeczki
– Orzeszki ziemne

Sos:
– Sos rybny 1 i 1/2 łyżki
– Cukier palmowy ( można zamienić na brązowy) 1 i 1/2 łyżki
– Pasta z Tamaryndowca 1/2 łyżki

Sposób przygotowania:

Do przygotowania Pad Thaia potrzebujemy woka lub patelni o nieprzywierającym dnie. Zaczynamy od makaronu ryżowego, który moczymy w letniej wodzie minimum 30 minut. Następnie przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy ze sobą sos rybny, pastę z tamaryndowca i cukier palmowy. Teraz przygotujemy sobie resztę składników. Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie kroimy tofu tutaj tak na prawdę macie dowolność czy pokroicie w mała czy dużą kostkę. Gdy wszystko mamy przygotowane możemy działać.

Na woku ( lub patelni ) rozgrzewamy olej na średnim ogniu a następnie wrzucamy szalotkę i tofu. Podsmażamy około 1 minutę. Następnie dodajemy krewetki. Gdy zauważymy, że krewetki nie są już surowe wszystkie składniki na woku przesuwamy na bok ( aby się dalej podsmażały ) a w wolne miejsce wbijamy jajko, roztrzepujemy je na woku i czekamy aż się zetnie białko ale żółtko będzie jeszcze trochę płynne. Wtedy wszytko energicznie mieszamy, dodajemy makaron i 2-3 łyżki wody ( w której się moczył ). Teraz przez około 30 sekund wszystko mieszamy. Następnie dodajemy sos i paprykę. Znów energicznie mieszamy do momentu aż makaron pochłonie wodę i sos. Na sam koniec dodajemy kiełki fasoli mung i podsmażamy mieszając bardzo szybko nie dłużej niż 20 sekund. Następnie wykładamy danie na talerz podajemy z kawałkiem limonki i posiekanymi orzeszkami ziemnymi. I Pad Thai gotowy! Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *