pączki z mango

Pączki z azjatycką nutą. Mango i wiórki kokosowe.

Tłusty czwartek już tuż tuż więc trzeba przygotować coś czym będzie można uczcić ten dzień. Większość z Nas sięga wtedy po pączki. Ja również, dlatego w tym roku postanowiłem przygotować je troszkę inaczej. Nie tak klasycznie a ze smakiem, który lubię. Czyli smakiem Azji, a że to deser więc nie mogło zabraknąć mango i kokosa. Zapraszam 🙂

Pączki z mango i wiórkami kokosowymi. Składniki:


– Mango 2 szt
– Wiórki kokosowe 80 g
– Cukier 150 g
– Mąka 400 g
– Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
– Sól 1 szczypta
– Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Nasze pączki będą nie wymagające i szybkie w przygotowaniu. Nie zajmie Nam to więcej niż 30-40 minut a efekt jaki uzyskacie sprawi, że to nie będzie ostatni raz gdy je robicie.

Na początek zabierzemy się za mango. Obieramy je ze skórki, kroimy na dowolne kawałki. Następnie przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

Gdy zblendowane mango czeka, łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy proszek do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe oraz sól. Wszystko razem mieszamy.

Do naszych składników dodajemy zmiksowane mango i mieszamy razem dokładnie. Ciasto odkładamy na około 10 minut do lodówki.

W między czasie w małym garnku rozgrzewamy olej. Wyciągamy ciasto formujemy z niego małe kulki. Następnie wrzucamy je do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor. Gdy nasze pączki się smażą nie zapominajcie ich obracać.

Tak przygotowane pączki możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Łatwo i szybko tak jak mówiłem 🙂

Jeżeli masz ochotę przygotować szybkie pączki ale nie masz możliwości zakupu mango wypróbuj ten przepis na mini pączki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *