Owoce morza w mleku kokosowym z nutką tajskiej kuchni.

Dziś propozycja na pyszne owoce morza. Dawno na blogu nie pojawiało się nic z tajskiej kuchni a ja już zdążyłem zatęsknić za takimi smakami 🙂 Nasze owoce morza udusimy w mleczku kokosowym a ich połączenie z trawą cytrynową i imbirem da niepowtarzalny smak. Zapraszam 🙂

Do przygotowania potrzebujesz ( 3 – 4 porcje ):


– Owoce morza 400 g ( ja użyłem mrożonej mieszanki )
– Ryż 300 g
– Szalotka 2 szt
– Czosnek 2 ząbki
– Papryczka chilli 1-2 szt ( zależy jak bardzo ostre danie lubisz )
– Imbir 20 g
– Galangal 5 g ( ja użyłem suszonego, jeżeli nie masz dodaj więcej zwykłego imbiru )
– Trawa cytrynowa 1 łodyga
– Mleko kokosowe 300 ml
– Zielona pasta curry 1 łyżka ( przepis tutaj )
– Olej
– Sól do smaku
– Limonka do podania

Sposób przygotowania:

Zaczynamy! Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z świeżym imbirem.

Następnie na woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy wszystko około 30 sekund. Po tym czasie dodajemy świeży imbir oraz papryczki chilli. Ponownie podsmażamy wszystko tym razem mieszając przez 1 minute.

Następnie dodajemy pastę curry oraz mleczko kokosowe, zmniejszamy ogień i zagotowujemy. W między czasie trawę cytrynową miażdżymy nożem ( aby oddała nam więcej aromatu), następnie dodajemy ją i galangal do mleka kokosowego. Wszystko gotujemy około 10 minut.

W między czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz przepłukujemy wodą nasze owoce morza aby nam trochę odmarzły.

Po 10 minutach gotowania wszystkiego na woku dodajemy owoce morza i gotujemy przez kolejne 5 minut raz na jaki czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą wedle smaku. Podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem i kawałkami limonki. Smacznego!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *