Tak jak ostatnio obiecywałem, kolejna propozycja śniadania. Tym razem omlet jajeczny ale troszkę odmieniony bo ze szpinakiem i tofu, przygotowany w piekarniku.
Do przygotowania omleta jajecznego potrzebujesz ( 4 porcje ):
– Jajka 10 szt
– Szpinak 130 g
– Tofu 100 g
– Mleko 300 ml
– Cebula 50 g
– Czosnek 3 ząbki
– Oliwa z oliwek 2 łyżki
– Ulubione zioła
– Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jak to bywa z moimi propozycjami śniadań, staram się aby zawsze były szybkie i proste w przygotowaniu. W tym przypadku co prawda musimy poświęcić około 40 minut na przygotowanie, ale uważam, że warto 🙂 a i sposób przygotowania jest prosty. Zaczynamy.
Czosnek i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek w plastry. Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy i rozgrzewamy. Następnie wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez około 3-5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy szpinak i wszystko razem podsmażamy jeszcze przez około 3 minuty. W między czasie do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, ulubione zioła, sól i pieprz. Roztrzepujemy energicznie jajka widelcem, a następnie dodajemy tofu.
Teraz gdy mamy wszystko przygotowane przekładamy do naczynia żaroodpornego podsmażoną cebulę, czosnek i szpinak. Następnie zalewamy wszystko naszą masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy około 25 minut. Nasz omlet jajeczny gotowy 🙂 Smacznego!!
Jeżeli byście chcieli spróbować innego śniadania z jajkiem i szpinakiem tutaj znajdziecie przepis na pastę jajeczną.
Najnowsze komentarze