Napar z owoców czarnego bzu. Na przeziębienie i nie tylko.

Napar z owoców czarnego bzu to kolejna herbata o właściwościach leczniczych, pomagających w przeziębieniu i grypie. Czarny bez jako lekarstwo używany był od dawna, nazywany był bzem aptekarskim. Herbata ta nie tylko pomoże nam złagodzić objawy grypy i przeziębienia ale też złagodzi kaszel i wzmocni odporność naszego organizmu. Dodatkowo uczni go mniej podatnym na różnego rodzaju infekcje. Owoce czarnego bzu w swoim składzie zawierają: glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe oraz witaminy C, A i wapń, sód, potas, żelazo i glin.

Jak jeszcze może pomóc nam napar z owoców czarnego bzu?
– czarny bez chroni nasze komórki i zapewnia im dłuższą żywotność
– jest zalecany w profilaktyce nowotworowej układu moczowego i aparatu mowy
– pomaga w chorobach reumatycznych oraz skórnych
– posiada właściwości napotne
– poleca się go jako lek odtruwając, pomaga usunąć toksyny z organizmu
– poprawia perystaltykę jelit i przyspiesza pracę żołądka
– stosowany jest jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach
– ma właściwości moczopędne

Do przygotowania naparu z owoców czarnego bzu potrzebujesz:
– Suszone owoce czarnego bzu 1 łyżeczkę
– Wrząca woda szklanka

Sposób przygotowania:
Ten napar jak każdy inny przygotowuje się tak samo czyli bardzo prosto, szybko i przyjemnie. Łyżeczkę suszonych owoców czarnego bzu wrzucamy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Następnie przykrywamy szklankę talerzykiem i zostawiamy do zaparzenia na ok 15-20 minut. Po tym czasie nasz napar jest gotowy. Jeżeli przeszkadzają Wam pływające owoce w szklance, zawsze można napar przecedzić.

Zapytacie jak dawkować tą herbatę? Zaleca się aby spożywać ją 2-3 razy dziennie po 1/3 szklanki jako środek przeciwgorączkowy i napotny.

Należy jednak pamiętać, że surowe owoce czarnego bzu są trujące! Ponieważ zawierają one sambunigryne, która rozkłada się do silnie trującego cyjanowodoru. Powoduje on uczucie mdłości i wymioty. Przez użyciem należy je podać obróbce termicznej ( najpopularniejsze to suszenie i gotowanie ) , ponieważ wtedy sambunigryna rozkłada się, tracąc szkodliwe właściwości.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *