Mulę mimo tego, że są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych owoców morza to nie są częstym gościem naszego domowego menu. Moja propozycja podania muli jest prosta i szybka w wykonaniu. Zresztą zaraz się sami przekonacie 🙂
Zanim przejdziemy do listy produktów, które będą nam potrzebne do przygotowania mojej propozycji warto zaznaczyć jak obchodzić się z mulami. W zależności od, tego czy kupujecie mule świeże, czy mrożone warto trzymać je w chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce, aby się nie pootwierały przed robieniem dania). Mrożone mule najlepiej rozmrażać w zimnej wodzie albo trzymając je w lodówce. Gdy już mamy świeże/rozmrożone mule należy posprawdzać czy nie są pootwierane. Wszystkie otwarte mule lepiej jest wyrzucić, gdyż jest to znak, że nie są świeże. Następnie powinniśmy oczyścić mulę, zazwyczaj mrożone są już oczyszczone, ale świeże niekoniecznie. Więc oglądając mulę, usuwamy za pomocą nożyka wszystkie nierówności znajdujące się na skorupach. Mule płuczemy w zimnej wodzie i możemy zabierać się za ich przyrządzanie.
Do ich przygotowania potrzebujesz:
- 1 kg muli
- 1 cebulę ( ok. 60 g )
- 1 ostrą papryczkę ( ok. 10 g )
- 3 ząbki czosnku ( ok. 8 g )
- korzeń imbiru ( ok. 20 g )
- korzeń selera ( ok. 60 g )
- jabłko ( ok. 100 g )
- startą skórkę z 1 limonki
- cydr jabłkowy ( ok 300 ml )
- masło ( ok. 80 g )
- 2 łyżki oleju
- pieprz do smaku
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Tak jak wspomniałem, przygotowanie jest bardzo proste, bo potrzebujemy do tego tylko garnek i przykrywkę 🙂 . Oczyszczone mule zalewamy zimną wodą i zostawiamy w lodówce, gdzie poczekają na swoją kolej. Przygotowanie zaczynamy od warzyw: cebulę kroimy w kostkę, mbir oraz seler i jabłko w słupki, natomiast czosnek i papryczkę w plastry. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju i go rozgrzewamy, na średnim ogniu podsmażamy cebulę i seler przez około 2 minuty pod przykryciem, następnie dodajemy czosnek i imbir i dalej podsmażamy pod przykryciem. Po następnych 2-3 minutach dodajemy ostrą papryczkę i wlewamy 200 ml cydru, dodajemy pieprz i gotujemy przez kolejne 3 minuty. Gdy warzywa nam się gotują w cydrze, wyciągamy mule z lodówki i odcedzamy je z wody. Dodajemy mule do garnka z warzywami i cydrem, zmniejszamy ogień i gotujemy wszystko pod przykryciem ok. 5 minut. Tutaj trzeba pilnować tych 5 minut, bo mule łatwo przegotować i wtedy szybko twardnieją. Następnie, na talerz wyciągnij mule. Do garnka dolej jeszcze 100 ml cydru, skórkę z limonki, jabłko i masło. Ustaw duży płomień na kuchence i już bez przykrycia gotuj sos, aby go trochę zredukować (ok. 5 minut), w międzyczasie pokrój natkę pietruszki. Gdy sos będzie gotowy na mule ułóż warzywa i jabłko, odrobiną sosu polej całość, a na górę posyp grubo pokrojoną natkę pietruszki. Twoje mule już są gotowe do podania, a Twoi znajomi taką przystawką będą zachwyceni 🙂 Smacznego !!
Byłam przekonana, że to trudne do przygotowania danie. Ten zachęcający opis kusi mnie, żeby spróbować 🙂