Morwa biała to roślina pochodząca z południowo-wschodniej Azji. Była znana i wykorzystywana już w tradycyjnej chińskiej medycynie. Jej właściwości lecznicze zostały potwierdzone badaniami. Dziś uprawiana w wielu europejskich krajach w tym w Polsce. Jakie ma właściwości? Jaką ją spożywać? Wszystkiego dowiecie się w tekście poniżej. Zapraszam 🙂

Morwa biała. Właściwości:
Morwa biała a w zasadzie jej zielone liście działają dobroczynnie na praktycznie cały nasz organizm. Znajduje się w nich duża zawartość witamin z grupy B, które mają wiele właściwości:
– przyspieszają gojenie się ran oraz wspomagają leczenie niewydolności krążenia.
– pomagają w zachowaniu ostrości widzenia i zdrowych oczu.
– posiadają właściwości przeciwzapalne.
– oczyszczają nasz organizm z nagromadzonych toksyn.
– poprawiają pamięć oraz koncentracje
– pomagają w zaburzeniach pracy układu pokarmowego.
– chronią wątrobę oraz nerki.
Oprócz tych właściwości liście morwy białej pomagają w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, dlatego też spożywanie herbaty z nich przygotowanej zalecane jest osobom chorującym na cukrzyce.
Chyba najbardziej znaną właściwością, którą posiada morwa jest pomoc w procesie utraty tkanki tłuszczowej. Ta właściwość jest potwierdzona badaniami naukowymi, które pokazały, że spożywanie herbaty z morwy przyczynia się do większej skuteczności odchudzania.
Herbata z liści morwy białej.

Herbatę powinno się pić regularnie aby zauważyć jakikolwiek efekt. A jak przygotować ją w domu? To proste! Potrzebujemy 1 łyżkę suszonych liści morwy białej następnie zalewamy je szklanką wrzącej wody. Parzymy pod przykryciem około 10 minut, przecedzamy i spożywamy 🙂 Zaleca się picie herbaty przed posiłkiem, jednak kobiety w ciąży oraz karmiące powinny wstrzymać się od jej spożywania.
Wiedzieliście o tych właściwościach morwy białej? Stosowaliście już ją? Jeżeli tak to dajcie znać 🙂 A ja jeszcze przypominam Wam o zdrowym porannym nawyku, który warto wdrożyć w swoje życie. Woda z limonką! Polecam 🙂
Używam i potwierdzam działanie 🙂