Miód pitny trunek na przeziębienie i grypę.

miód pitny

Miód pitny to jeden z najzdrowszych trunków alkoholowych jednak troszkę przez nas zapomniany zwłaszcza przez młodsze pokolenie. Już w starożytności spożywano ten trunek i uważano go za napój Bogów. Wierzono, że dobrze przygotowany nie tylko przyniesie efekty dla zdrowia i urody ale również nieśmiertelność. Natomiast w średniowieczu uważany był za szlachetny trunek, który gościł na każdych biesiadach szlachty. W tamtych czasach było to towar ekskluzywny, nie bez powodu nazywano go płynnym złotem. Ja miód pitny uwielbiam nie tylko za sam smak ale też za jego uniwersalny charakter. Można go podawać na ciepło w formie takiej jaką dziś prezentuje ale też na zimno w formie drinka ( którego też niebawem przedstawię ). Dodatkowo jak napój alkoholowy miód pity charakteryzuje się właściwościami zdrowotnymi.

Zanim przejdziemy do sposobu wykonania chce Wam w kilku zdaniach opowiedzieć jakie to właściwości ma nasz trunek 🙂 Składniki zawarte w miodzie pełnią rolę naturalnego antybiotyku, dlatego ten trunek pomaga nam w przeziębieniu, grypie czy zapaleniu gardła. Regularne spożywanie miodu zapobiega rozprzestrzenianiu się infekcji w naszym organizmie. Miód pitny ma także właściwości napotne więc jest doskonały na zawalczenia chorób z wysoką gorączką. Gdy wracamy do domu wyczerpani po pracy miód przyczyni się do szybkiej regeneracji organizmu. Dodatkowo odżywia serce i pomaga niwelować nieprawidłowości z nim związane. Działa również na nasz układ pokarmowy a także reguluje pracę wątroby i nerek. Ponadto miód pitny jest pomocny w bezsenności oraz przewlekłym stresie.

Do przygotowania miodu pitego potrzebujesz:
– Miód pitny 500 ml
– Pomarańcz 1 sztuka
– Cytryna 1 Sztuka
– Goździki ok. 8-10 sztuk
– Cynamon 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:
Pomarańcze i cytrynę sparzmy wrzątkiem i dokładnie szorujemy, kroimy je ćwiartki. Miód wlewamy do garnka dodajemy cytrusy, cynamon i goździki. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu, musimy pamiętać aby miód nie uzyskał temperatury powyżej 50 stopni bo straci swoje właściwości. I gotowe 🙂 Pamiętajcie jednak, że jak każdy trunek miód pitny powinien być spożywany z umiarem 🙂

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *