
Melisa jest dobrze znana jako „ziółko” na uspokojenie jednak nie tylko takie ma właściwości. W tym tekście przybliżę Wam jej inne właściwości zdrowotne oraz przygotowanie naparu z tego zioła. Zapraszam 🙂
Melisa pochodzi z krajów śródziemnomorskich, jest rośliną wieloletnią. Często jest również nazywana cytrynowym zielem ze względu na jej aromat.
Melisa – właściwości:
Zioło to używano już w I wieku n.e. wykorzystywano je nie tylko w medycynie ludowej ale również w kuchni.
Oprócz działań uspokajających posiada ona inne właściwości takie jak:
– przynosi ukojenie w bólach głowy i migrenach
– obniża cholesterol we krwi
– zapobiega dolegliwościom wątroby ( między innymi stłuczeniom wątroby )
– olejek z melisy można stosować na opryszczkę ( w formie okładów ) jest grzybobójczy i bakteriobójczy
– hamuje mdłości w trackie ciąży
– wspomaga koncentrację i pamięć
– pomaga na problemy trawienne ( uspokaja żołądek i jelita oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz żółci
Oprócz właściwości leczniczych melisa ma zastosowanie również w kuchni. Dodaje ją się do lemoniad, sorbetów a nawet do nalewek lub alkoholowych drinków. A dzięki cytrynowemu aromatowi często „podkręca” się nią smak w sałatkach owocowych czy też w marynowaniu mięs.

Napar z melisy.
Czytając regularnie moje wpisy możecie zauważyć, że napary z ziół przygotowuje się każdy w taki sam sposób. Zatem potrzebujemy:
– suszona melisa 1 łyżeczka
– Wrząca woda ok. 2 szklanki
Do małego dzbanuszka/czajniczka wsypujemy melisę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem do zaparzenia na 20-30 minut. Po tym czasie nasz napar przecedzamy i pijemy.
Zalecane jest spożywanie naparu melisy w ilości nie większej niż 1 szklanka dziennie.
A gdybyście nie zdążyli jeszcze przeczytać poprzedniego tekstu, w którym przybliżam właściwości czystka to zapraszam tutaj.
Najnowsze komentarze