Makaron ze szpinakiem i parmezanem.

Makaron ze szpinakiem to kolejna już propozycja na moim blogu na szybkie danie. Można przygotować go zarówno na obiad jak i na kolacje. Czas przygotowania to zaledwie 15 minut. Nie wierzycie? To sami sprawdzicie, zapraszam!

Do przygotowania potrzebujesz ( 4 porcje ):


– Makaron pióra 400 g
– Świeży szpinak 250 g
– Śmietanka 30% 200 ml
– Czosnek 5 ząbków
– Jajka 2 szt
– Parmezan starty 200 g
– Masło łyżka
– Sól i pieprz do smaku

Makaron ze szpinakiem, sposób przygotowania:

To zaczynamy 🙂 Skoro danie robi się w 15 minut to i opis przygotowania powinien nie być długi.
Na samym początku wstawiamy wodę na makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub według własnego uznania (dobrze by było aby był al dente ).

W między czasie czosnek obieramy i kroimy na plasterki, szpinak myjemy i osuszamy. Starty parmezan dzielimy na 3 części.

Teraz gdy mamy wszystko przygotowane na patelnie dodajemy masło i rozgrzewamy po czym wrzucamy czosnek i podsmażamy. Gdy czosnek się podsmaża do miseczki wbijamy jajka i dodajemy jedną część parmezanu, energicznie mieszając. Na patelnie dodajemy szpinak, podsmażamy co raz mieszając przez 2 minuty.

Następnie na patelnie dodajemy śmietankę i czekamy do momentu zagotowania. W tym czasie odcedzamy nasz makaron.

Gdy śmietanka się zagotowała dodajemy makaron i drugą część parmezanu. Gotujemy wszystko mieszając przez 2 minuty. Po tym czasie patelnie zestawiamy z ognia i dodajemy jajka z parmezanem. Wszystko mieszamy ( będziecie widzieć jak jako się ścina i wszystko gęstnieje ).

Przekładamy na talerze i posypujemy trzecią częścią parmezanu. Makaron ze szpinakiem gotowy 🙂 Prawda, że szybko i prosto? Smacznego!!!

Jeżeli podoba Wam się to danie zostawcie po sobie ślad w komentarzach pod wpisem lub na Facebook .

A tutaj jeszcze propozycja na śniadanie, które też jest z dodatkiem szpinaku:
– pasta jajeczna
– omlet

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *