Makaron ze szparagami. Prosto i smacznie.

Dziś na moim stole ponownie sezonowe danie a jest nim makaron ze szparagami. Dopóki mogę to korzystam z sezonu na nie 😉 Dziś razem ze szparagami łącze brązowe pieczarki, makaron i parmezan. Wszystko idealnie komponuje się z sosem, który przygotujemy dzięki śmietance. Palce lizać! Zapraszam 🙂

Makaron ze szparagami. Składniki:


– Zielone szparagi 7 szt.
– Brązowe pieczarki 9 szt.
– Śmietana 30% 400 ml
– Sos sojowy 1 łyżka
– Tarty parmezan ok. 200 g
– Makaron spaghetti
– Sól i pieprz do smaku
– Oliwa

Sposób przygotowania:

Na początku przygotowań naszego dania musimy wstawić posoloną wodę w garnku na makaron. Pamiętajcie aby od tego zacząć gdyż ugotowanie makaronu musi Nam się zgrać w czasie z resztą dania.

Następnie szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na małe kawałki ( ja zostawiłem oddzielnie główki szparagów). W drugim garnku lub na patelni rozgrzewamy oliwę a w między czasie kroimy pieczarki na ćwiartki.

Gdy oliwa się rozgrzeje dodajemy pieczarki i chwilę podsmażamy, dosłownie 2-3 minut. Następnie do pieczarek dodajemy pokrojone szparagi i ponownie podsmażamy tym razem trochę dłużej bo około 5 minut.

Mniej więcej w tym czasie woda na makaron powinna zacząć się gotować, więc wrzucamy do niej nasze spaghetti.

Po 5 minutach do szparagów i pieczarek wlewamy śmietankę, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy do momentu aż w drugim garnku nasz makaron się ugotuje.

Gdy makaron jest gotowy przekładamy go bezpośrednio z garnka do sosu w drugim garnku oraz dodajemy dwie chochelki wody z gotowania makaronu.

Dodajemy sos sojowy i zagotowujemy przez dwie minutki. Następnie dodajemy tarty parmezan (pamiętajcie aby zostawić sobie trochę parmezanu na udekorowanie dania na talerzu). Zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu aż parmezan się rozpuści.

Teraz pozostało Nam wyłożyć nasze danie na talerze, posypać z góry tartym parmezanem i podawać.
Nasz makaron ze szparagami jest gotowy. Smacznego !! 🙂

A gdybyście szukali pomysłu na przekąskę lub przystawkę z zielonymi szparagami w roli głównej to sprawdźcie mój przepis na przekąskę ze szparagów w towarzystwie grzanki czosnkowej, który znajdziecie klikając tutaj. Oczywiście zapraszam Was też na mój kanał na YouTube, który znajdziecie klikając tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *