Makaron z pesto i orzechami. Błyskawiczny obiad.

W ciągu tygodnia często nie mamy czasu na długie gotowanie i sięgamy po dania, które można szybko przygotować. A co powiedzie na obiad w 15 minut? Myślę, że taka propozycja Was zadowoli, dlatego dziś przepis na makaron z pesto. Łatwy w wykonaniu a do tego smaczny. Zapraszam 🙂

Makaron z pesto. Składniki:


– Makaron spaghetti 250 g
– Zielone pesto 4 łyżki
– Czosnek 3 ząbki
– Parmezan 70 g
– Orzechy ziemne 100 g
– Orzechy nerkowca 100g
– Oliwa z oliwek 5 łyżek
– Pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotowanie naszego dania zaczynamy do makarony. Gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W między czasie do pojemnika blendera przekładamy orzechy, pesto oraz 3 łyżki oliwy, pieprz i sól. Wszystko miksujemy do momentu aż składniki się połączą.

Następnie ząbki czosnku obieramy kroimy w plasterki. Patelnie rozgrzewamy z 2 łyżkami oliwy i przekładamy na nią czosnek. Chwilę podsmażamy. W tym czasie nasz makaron powinien już ugotować się al dente więc go odcedzamy ( zostawcie sobie pól szklanki wody po jego gotowaniu będzie Nam potrzebna ). Następnie makaron przekładamy na patelnie, podsmażamy ciągle mieszając około 2 minuty. Dodajemy zmiksowane orzechy z pesto oraz około 100-150 ml wody, w której gotował się makaron. Wszystko podsmażamy kolejne 2 minuty ciągle mieszając. Następnie patelnie zestawiamy z ogania i makaron posypujemy parmezanem ( możecie sobie go odrobinę zostawić na dekoracje dania przy podaniu). Wszystko mieszamy i przekładamy na talerze. Już nasz makaron z pesto i orzechami gotowy. Smacznego!!

Na sam koniec tylko dodam jeszcze, że zaczynam nową przygodę jaką jest wideo blog. Zapraszam do śledzenia oraz subskrypcji bo będą działy się tam fajne rzeczy!! Mój kanał na YouTube znajdziecie tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.