Sezon na kurki w pełni, są one ogólnodostępne więc postanowiłem zaprezentować Wam przepis na makaron z kurkami. Połączenie lekko podsmażonych kurek z kremową śmietanką i genialnie pachnącym tymiankiem wywołają u Was kulinarną euforię. Zresztą sami musicie poczuć ten genialny smak i zapach. Zapraszam!!
Makaron z kurkami. Składniki ( 4 porcje ):
– Kurki 200 g
– Makaron ( dowolny ) 400 g
– Cebula 2 szt
– Czosnek 2 ząbki
– Śmietanka 30% 200 ml
– Tarty parmezan 125 g
– Tymianek 1 i 1/2 łyżeczki
– Olej 2 łyżki
– Sól i pieprz do smaku
Makaron z kurkami, sposób przygotowania:
Tak jak napisałem na samej górze danie przygotujemy w 20 minut. Więc czas start!
Na początku nastawiamy wodę na makaron, nie zapomnijcie jej posolić. Następnie cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę a czosnek w plastry. Teraz rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy wcześniej przygotowaną cebulę i czosnek. Podsmażamy około 3 minuty.
W między czasie myjemy a następnie osuszamy kurki ( jeżeli są większe, kroimy na pół ). Mniej więcej na tym etapie woda na makaron się zagotował, więc wrzucamy go i gotujemy al dente. Gdy cebula i czosnek się zarumienią dodajemy kurki i podsmażamy kolejne 3 minuty mieszając raz na jakiś czas. Dodajemy sól oraz pieprz.
Kurki mamy już podsmażone, teraz dodajemy śmietankę i tymianek. Wszystko razem mieszamy i gotujemy przez 2 minuty aby śmietanka trochę zgęstniała. Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i gotujemy przez 2 minuty.
Nasze danie ściągamy z ognia, dodajemy starty parmezan ( zostawcie sobie troszkę na dekoracje przed podaniem ) mieszamy wszystko aby ser się rozpuścił.
Wykładamy na talerze i posypujemy resztą parmezanu. Tak oto nasz makaron z kurkami jest gotowy. Smacznego!!
Jeżeli macie ochotę na inny szybki makaron na obiad to zapraszam:
– makaron ze szpinakiem
– penne carbonara
– makaron ryżowy z kurczakiem
– pad thai
Najnowsze komentarze