Macierzanka tymianek – czyli właściwości tymianku.

Macierzanka tymianek to zioło pochodzące z rejonów Morza Śródziemnego, lecz na tą chwilę uprawiane jest w wielu rejonach naszego świata. Tymianek najczęściej stosuje się jako przyprawę w kuchni francuskiej. Ma on bardzo silny aromat. Co ciekawe o istnieniu tymianku wiedziano już w starożytności, Egipcjanie używali go do mumifikacji zwłok, a Samarytanie jako środka bakteriobójczego.

Oprócz tego, że tymianek jest doskonałą przyprawą, która nadaje intensywny smak przede wszystkim potrawom mięsnym, a także zapiekankom, zupom czy gulaszom, ma też dużo właściwości przydatnych dla naszego zdrowia. Postaram się krótko opisać kilka z nich.

Tymianek bardzo dobrze łagodzi objawy infekcji jamy ustnej i gardła, ponieważ ma on działania przeciwbakteryjne. Jest też często podstawowym składnikiem na mokry czy suchy kaszel dzięki swoim rozkurczowym właściwościom. Tymianek też może wzmocnić naszą odporność w okresie jesiennym i zimowym. Wystarczy, że połączymy tymianek z miodem i taką miksturę będziemy spożywać dwa razy dziennie.

Tymianek też doskonale pomaga naszemu organizmowi w procesach trawiennych. Stosowany jest jako środek rozkurczowy, zwalcza zaparcia i radzi sobie z zatwardzeniem. Dodatkowo tymianek pomaga w trawieniu pokarmów z dużą ilością tłuszczu.

Często słyszymy, że brakuje nam witamin takich jak: A, C, K i E. Zielone liście tymianku posiadają wszystkie te witaminy, dlatego warto nie zapominać o nim przyprawiając swoje potrawy.

Kolejną pozytywną cechą naszej przyprawy jest stosowanie go w środkach do płukania jamy ustnej i w płynach przeciw próchniczych. Przy jego pomocy możemy zwalczać ból gardła i zapalenie krtani.

Teraz gdy zbliża się sezon na komary i inne gryzące owady, nie zapominajcie o tymianku. Możecie wykorzystać go jako okład, na miejsca po ukąszeniach owadów.

Ostatnią właściwość tymianku o której chce powiedzieć pewnie wielu z Was nie zna. Jest on naturalnym anty stresem :). Tymianek pozwoli Wam po ciężkim dniu spokojnie zasnąć i ukoi Wasze nerwy. Wystarczy zrobić taką samą miksturę jak przy podnoszeniu odporności, czyli połączyć tymianek z odrobiną miodu i wypić wieczorem 🙂

Uważam, że warto pamiętać o tej roślinie i nie tylko dlatego, że wzbogaca smak naszych potraw ale też działa na stan naszego zdrowia i samopoczucia.

Jeden komentarz

  1. Ja też uważam, że to bardzo ciekawa i przydatna roślina. Warto znaleźć dla niej miejsce w ogródku i cieszyć się jej smakiem i jednocześnie zdrowieć.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *