Lemoniada jagodowa z bazylią. Zaskoczy Cię smakiem.

Lemoniada jagodowa z bazylią to już kolejna propozycja z mojej strony orzeźwiającego napoju na ciepłe dni. To połączenie nie jednego z Was z pewnością zaskoczy. Ale mam nadzieje, że spróbujecie i nie przestaniecie jej przygotowywać jak ja gdy odkryłem jej smak pierwszy raz. Od tamtej pory przygotowuje ją regularnie i zawsze smakuje nie tylko mi ale również moim gościom. Jesteście ciekawi jak smakuje? Przekonajcie się sami 😉 Zapraszam!

Lemoniada jagodowa z bazylią. Składniki:


– Cukier ( może być zwykły, brązowy lub kokosowy ) 1 szklanka
– Jagody ( świeże lub mrożone ) 1 szklanka
– Sok z cytryny 1/2 szklanki
– Świeże liście bazylii
– Woda gazowana lub niegazowana

Sposób przygotowania:

Zrobienie naszej lemoniady zaczynamy od przygotowania syropu z cukru i jagód. A więc tak do rondelka przekładamy przepłukane jagody dodajemy cukier oraz szklankę wody. Wszystko mieszamy, w momencie gdy się syrop zagotuje zmniejszamy ogień nakładamy na rondelek przykrywkę i gotujemy tak około 25 minut. Po tym czasie syrop przelewamy przez sitko ( jagody na sitku ucieramy aby puściły cały sok) studzimy i przelewamy do butelek. Tak przygotowany sok można trzymać 2 tygodnie w lodówce ( nie sprawdzałem czy można trzymać dłużej, gdyż zawsze zużywam go szybciej ).

Gdy syrop mamy gotowy możemy przygotować lemoniadę. Do dzbanka wlewamy jedną szklankę syropu, który przygotowaliśmy wcześniej, pól szklanki soku z cytryny. Do tego dodajmy kostki lodu i liście świeżej bazylii. Następnie uzupełniamy wszystko wodą. I tak właśnie powstała nasza lemoniada jagodowa z bazylią 🙂 Smacznego!!

A jeżeli macie ochotę na inny ciekawy smak lemoniady to polecam lemoniadę z malinami i miętą, którą znajdziecie tutaj

Na sam koniec tylko dodam jeszcze, że zaczynam nową przygodę jaką jest wideo blog. Zapraszam do śledzenia oraz subskrypcji bo będą działy się tam fajne rzeczy!! Mój kanał na YouTube znajdziecie tutaj.

.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *