Lemoniada to klasyczny orzeźwiający napój na ciepłe dni. Zazwyczaj składająca się z wody, cukru oraz soku cytrynowego. Ja postanowiłem nadać jej więcej orzeźwiającego smaku dodając świeżą mięte. Uważam, że takie połączenie jest idealne na ciepłe dni. Zresztą sami sprawdźcie, zapraszam 🙂
Lemoniada składniki:
– Woda nie gazowana lub gazowana 1.5 l ( ja użyłem gazowanej, jeżeli Ty też to przygotuj sobie jeszcze szklankę wody nie gazowanej )
– Sok z cytryny 300 ml ( 5 cytryn )
– Cukier 150 g
– Świeża mięta garść
– Cytryna 2 szt ( jedna dla dekoracji do dzbanka, druga do podania w szklanki )
– Lód ( do dzbanka i szklanek )
Lemoniada, sposób przygotowania:
Lemoniadę przygotowuje się bardzo szybko, jednak jeżeli chcecie aby była Waszym ratunkiem na ciepłe dni przygotujcie ją wcześniej i zostawcie w lodówce.
Zaczynamy od wyciśnięcia soku z cytryn a w między czasie do garnka wlewamy szklankę wody, wsypujemy cukier i zagotowujemy aby cukier się rozpuścił. Następnie zostawiamy do schłodzenia.
Gdy woda z cukrem nam przestygła i mamy już wyciśnięty sok z cytryn, możemy zabrać się za ostatnie kroki. Do dzbanka wrzucamy świeżą mięte, dodajemy sok z cytryny i wodę z cukrem. Następnie wszystko mieszamy i dolewamy resztę wody ( tak jak wspomniałem na początku w moim przypadku woda była gazowana ).
Tak przygotowaną lemoniadę najlepiej zostawić w lodówce na minimum 2 godziny. Podawać w plastrami cytryny i dużą ilością lodu 🙂 Smacznego!!
Dajcie znać czy robicie lemoniady? A może macie jakieś ciekawe propozycje lemoniad niż klasyczna cytrynowa? Ja zapraszam też do spróbowania lemoniady arbuzowej.
Jeszcze jedna informacja na koniec 🙂 Mam w planach przedstawić Wam moje wszystkie pomysły na lemoniady z udziałem różnych owoców, ale nie w postaci wpisów 🙂 Jestem na etapie tworzenia darmowego e-booka z lemoniadami 🙂 Oczywiście jako pierwsi zobaczą go moi subskrybenci 🙂 Nie podaje konkretnego terminu ale myślę, że uda się wszystko zrobić w czerwcu.
Najnowsze komentarze