Ostatnio proponowałem sałatkę z arbuza. Dziś dalej idę tym tropem i mam dla Was arbuzową lemoniadę. Jest orzeźwiająca, bardzo dobrze smakuje i ma genialny kolor :). Najlepiej smakuje schłodzona.
Do przygotowania lemoniady potrzebujesz:
– 1.5 kg arbuza ( 456 Kcal )
– 3 łyżeczki cukru ( 60 Kcal )
– sok z 3 cytryn ok. 150 ml ( 32,55 Kcal )
– 100 ml wrzątku ( 0 Kcal)
– 1.5 l wody, tutaj mamy dowolność bo można użyć też gazowanej ( 0 Kcal )
– garść świeżych liści mięty ok. 9 g ( 20 Kcal )
Łączna ilość Kcal : 568.55
Sposób przygotowania:
Wykonanie jest bardzo proste i nie powinno Nam zająć więcej niż 15 min.
Arbuza obieramy wyciągamy w miarę możliwości wszystkie pestki i blendujemy, następnie przecieramy do dzbanka/słoika przez sito. We wrzącej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy do arbuza. Z trzech cytryn wyciskamy sok wlewamy do naszej lemoniady, dorzucamy liście świeżej mięty i zalewamy wodą. Najlepiej podawać mocno schłodzoną, ewentualnie z dodatkiem lodu. Gotowe 🙂 Smacznego !!
Umm, aż ślinka cieknie 🙂 Wypróbuję, tym bardziej, że arbuz i mięta na ogrodzie rośnie 🙂
Zrobiłam lemoniadę z Twojego przepisu, dodałam do niej lekko gazowanej cisowianki, wyszła obłędna 🙂
🙂 bardzo się cieszę 🙂
Właśnie zrobiłam lemoniadę. Poszła tak szybko, że muszę dorobić żeby spróbować. Żałuję że nie zadbałam o siebie w pierwszej kolejności.