lasagne

Lasagne bolognese wersja wegetariańska.

Dziś w moich propozycjach lasagne. Jednak trochę inna niż ta standardowa bo w wersji wegetariańskiej. Mimo tego, że danie jest bezmięsne to nie jeden mięsożerca będzie oblizywał palce po takim daniu. Serio, uwierzcie mi 🙂 Zamiast mięsa w naszym daniu wystąpi soczewica czerwona jak i zielona. Skąpana w dobrym wytrawnym białym winie oraz w towarzystwie dobrej jakości przecieru pomidorowego. Już Wam leci ślinka? Jesteście ciekawi jak ją przygotować? Sprawdzajcie i przygotowujcie! Jestem przekonany, że Wam zasmakuje 🙂 Zapraszam!

Lasagne bolognese. Składniki:

Składniki potrzebne do przygotowania naszej lasagne podzielimy na dwa sosy i resztę składników aby było łatwiej się w tym połapać:

Sos bolognese:


– Cebula 1 szt.
– Czosnek 1 ząbek
– Seler naciowy 2 łodygi
– Marchewka 2 szt.
– Zielona i czerwona soczewica po pół szklanki
– Białe wino wytrawne 1/2 szklanki
– Bulion lub woda 1 szklanka
– Przecier pomidorowy ( nie mylić z koncentratem 🙂 ) 250-300 ml
– Papryka słodka i wędzona po 1/2 łyżeczki
– Oliwa z oliwek 2 łyżki
– Sól oraz pieprz do smaku

Sos beszamelowy:


– Masło ok 60 gram.
– Mąka ok 60 gram.
– Mleko ok 300 ml.
– Gałka muszkatołowa 1.2 łyżeczki

Pozostałe składniki:


– Makaron lasagne – 9 płatów
– Ser żółty starty ok 100 – 150 g

Chcesz być na bieżąco z przepisami Milycooking?

Sposób przygotowania:

Sos bolognese:

Przygotowanie naszego dania zaczynamy od sosu bolognese. Do tego będzie Nam potrzebny garnek z grubym dnem.
Rozgrzewamy w nim oliwkę z oliwek a w między czasie siekamy cebulę oraz czosnek. Gdy oliwa się rozgrzeje wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy co jaki czas mieszając. Podczas smażenia przygotowujemy kolejne warzywa. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach a seler naciowy myjemy i kroimy ” w plastry”. Następnie dodajemy marchew oraz seler do garnka i podsmażamy razem z cebulą około 3 minuty ciągle mieszając.

Do podsmażonych warzyw dodajemy soczewicę, którą również podsmażamy przez około 3 minuty ( oczywiście co jakiś czas mieszając ). Następnie wlewamy wino ( czekamy chwilę aż alkohol odparuje ) oraz bulion. Garnek przykrywamy i gotujemy tak około 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodajemy sól, pieprz oraz obie papryki mieszamy i gotujemy już bez przykrycia 5-10 minut.

Sos beszamelowy:

Teraz przygotujemy sos beszamelowy. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę i smażymy ją tak ciągle mieszając przez około 2 minuty. Następnie stopniowo wlewamy do garnka mleko ( pamiętajcie aby było w temperaturze pokojowej bo inaczej wyjdą Wam kluski ) ciągle mieszając. Sos gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty oczywiście cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy gałkę muszkatołową, mieszamy i ściągamy z palnika. Sos beszamelowy gotowy 🙂

Lasagne finalnie 🙂

Teraz pozostało nam złożyć lasagne w całość. Na dno blaszki czy naczynia żaroodpornego ( zależy w czym robicie lasagne) wlewamy odrobinę sosu beszamelowego i rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie na sos układamy 3 płaty makaronu. Na makaron wlewamy połowę sosu bolońskiego na niego wlewamy 1/3 sosu beszamelowego i posypujemy 1/3 startego sera. Następnie na ser układamy kolejne 3 płaty lasagne i czynność powtarzamy jeszcze raz ( czyli boloński, beszamel, serek oraz ostatnie 3 płaty makaronu ). Na ostatnią górną warstwę dodajemy tylko beszamel i żółty ser. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 40-50 minut. Jeżeli wolicie aby ser u góry się roztopił ale nie przypiekł to w połowie pieczenia po prostu przykryjcie swoje danie 🙂

Ufff i jak to mówią po robocie 🙂 Nasza wegetariańska lasagne bolognese jest już gotowa 🙂 Koniecznie dajcie znać, którą wersje wolicie. Z mięsem czy bez? Smacznego 🙂

Jeżeli macie ochotę również spróbować lasgane z mięsem to znajdziecie ją tutaj.

Na sam koniec tylko dodam jeszcze, że zaczynam nową przygodę jaką jest wideo blog. Zapraszam do śledzenia oraz subskrypcji bo będą działy się tam fajne rzeczy!! Mój kanał na YouTube znajdziecie tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.