Lasagne bolognese. Klasyczna włoska zapiekanka.

Lasagne bolognese danie, które chociaż jadł raz w życiu każdy. Wymaga trochę pracy i czasu ale jest tego warta. Ja uwielbiam ją z sosem bolognese jednak można ją też przygotować w wersji wege lub na słodko. Zapraszam.

Lasagne bolognese. Składniki:


– Makaron lasagne 18 płatów
– Starty ser żółty 100 g
– Masło do posmarowania formy

Sos bolognese:
– Mięso mielone wieprzowo-wołowe 700 g
– Pomidory pelati 3 puszki ( kupujcie całe nie krojone! )
– Marchew 3 szt
– Cebula 3 szt
– Seler naciowy 3 łodygi
– Czosnek 2 ząbki
– Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
– Papryka słodka 2 łyżeczki
– Papryka ostra 1 łyżeczka
– Sól 3 łyżeczki
– Pieprz 1 łyżeczka
– Cukier 1 łyżeczka
– Oregano 3 łyżeczki
– Olej

Sos beszamelowy:
– Masło 200 g
– Mleko 550 ml
– Mąka 200 g
– Gałka 1 łyżeczka
– Sól 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Naszą lasagne zaczynamy od przygotowania sosu bolognese gdyż jego gotowanie zajmuje nam najwięcej czasu.

Sos bolognese:

Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w plastry. Następnie do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy. Na rozgrzany olej wrzucamy cebule, czosnek i seler. Wszystko podsmażamy.

Gdy warzywa się podsmażają obieramy marchewki i ścieramy je na tarce na grubych oczkach. Teraz dodajemy je do garnka. Dalej przez chwilę podsmażamy.

Następnie dodajemy mięso mielone, smażymy je wraz z warzywami ciągle mieszając i pilnując aby się nic nie przypaliło. Okej, mięso usmażone teraz dodajemy pomidory z puszki. Wszystko mieszamy następnie przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.

Po tym czasie do naszego sosu dodajemy przyprawy: koncentrat pomidorowy, obie papryki, cukier, pieprz i sól. Wszystko mieszamy i gotujemy około 40 minut. Na tym etapie ważne jest kontrolowanie gęstości płynu. Jeżeli widzicie, że jest za rzadki zdejmijcie pokrywkę niech sos się redukuje.

Sos beszamelowy:

20 minut przed końcem gotowania sosu bolognese zaczniemy przygotowywać sos beszamelowy.

Do przygotowania potrzebujemy małego garnka i rózgi. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Gdy się rozpuści dodajemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko ( ważne! mleko nie może być prosto z lodówki bo zrobią Wam się kluski, musi mieć temperaturę pokojową ). Sos ma mieć konsystencje kremową, gdy się zagotuje dodajemy sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy i odstawiamy z palnika. W tym czasie nasz sos bolognese też powinien być już gotowy.

Lasagne bolognese finalne przygotowanie:

Teraz składamy wszystko w całość 🙂 Formę do naszej lasagne smarujemy dokładnie masłem. ( Musi być tak duża aby pomieściła na dnie 6 płatów makaronu. ) Następnie układamy w niej pierwszą warstwę makaronu. ( 6 płatów. ) Polewamy je niewielką ilością sosu beszamelowego. Na sos beszamelowy dodajemy sos bolognese i przykrywamy kolejną warstwą makaronu. Teraz robimy dokładnie to samo czyli sos beszamelowy potem bolognese i makaron. ( sos bolognese rozłóżcie tak aby starczył Wam na te dwie warstwy) Trzecią warstwę makaronu dodajemy sos beszamelowy i posypujemy żółtym serem.

Tak przygotowaną lasagne wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 35-40 minut. Po tym czasie nasza lasagne bolognese jest gotowa 🙂 Smacznego! Polecam odczekać po wyciągnięciu z piekarnika z 10-15 minut wtedy lepiej się kroi 🙂

Jeżeli lubicie włoskie makarony polecam jeszcze przepis na penne carbonara.

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *