Kwaśnica na wędzonych żeberkach.

Dziś w moich propozycjach kwaśnica, tradycyjna góralska zupa przyrządzona z kiszonej kapusty. Zawsze gdy odwiedzam góry chociaż na weekend ją jem. Uwielbiam jej kwaśny smak i wędzony posmak. A Wy jedliście, lubicie kwaśnicę?

Kwaśnica. Składniki:


– Woda 2 litry
– Wędzone żeberka 400 g
– Surowe żeberka 500 g
– Wędzony boczek 250 g
– Kiszona kapusta 500 g
– Woda z kapusty kiszonej 100-150 ml
– Ziemniaki 400 g
– Majeranek 1 łyżeczka
– Kminek 1 łyżeczka
– Ziele angielskie 2 szt
– Liść laurowy 2 szt
– Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Aby kwaśnica wyszła bardzo dobra najlepiej przygotować ją dzień wcześniej przed podaniem, aby smaki się dobrze przegryzły.

Surowe żeberka dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Następnie zalewamy je wodą, dodajemy sól oraz pieprz i gotujemy na małym ogniu przez około 50 minut.

W między czasie boczek kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni. Gdy żeberka się ugotują dodajemy boczek oraz pokrojone na mniejsze kawałki wędzone żeberka. Doprawiamy pieprzem, następnie dodajemy majeranek, kminek, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy wszystko pod przykryciem przez około 20 minut.

Gdy nasza zupa się gotuje obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę a kapustę kiszoną odciskamy i siekamy. Kapustę razem z ziemniakami dodajemy do garnka. Gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty i ziemniaków.

Na sam koniec dodajemy wodę z kiszonej kapusty i wszystko gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Następnie zupę zestawiamy z palnika i zostawiamy do przegryzienia się na noc. Na drugi dzień nasza kwaśnica jest gotowa 🙂 Smacznego!!

A jeżeli uznacie, że wolicie dania słodkie niż kwaśne to zapraszam Was na słodkie śniadanie Pancakes z czekoladą.

 

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *